Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frisören vill lära andra i framtiden

 
Folk
Visa alla artiklar

Ivan Naim-Hanna valde saxen före fotbollen

Annons

Att klippa fram olika frisyrer hos kvinnor och män, att färga hår, att utveckla relationerna med kunderna och hålla bra service är vardagsgöromål för Ivan. Han är även barberare, utbildad i hemlandet, och ska börja ta emot kunder också inom det yrket.  

– I Irak är det vanligare att männen formar skägg och polisonger, och gör olika dekorationer.

Ivan är dels uppvuxen i Bagdad, dels i norra delen av Irak. Han spelade fotboll som ung, och drömde om att göra karriär som fotbollsspelare.

– Ända tills min pappa sa att jag måste välja fotbollen eller frisöryrket, det gick inte att hålla på med båda.

Ivan började som lärling hos en släkting. Intresset växte ju mer kunskaper han fick. Han beskriver utbildningen i trappsteg, där han fick börja klippa barn, lära sig att använda tråd för att forma ögonbrynen även på männen, trimma skägg och raka. Därefter klippte han ungdomar och släktingar och lärde sig att våga lite mer.

Efter två år arbetade han som färdig frisör.

Familjen lämnade Irak på grund av instabiliteten i landet. I Libanons huvudstad Beirut fortsatte Ivan sin yrkesbana i ytterligare två år. Den 10 juli 2007 kom familjen till Sverige som flyktingar.

– Det var sommar och det kändes som om hjärtat öppnade sig för Sverige.

Han har lärt sig svenska på SFI och läst svenska A på komvux, fick praktikplats på salong i Karlstad och anställdes sedan på instegsjobb i sex månader. I Stockholm tog han sitt gesällbrev efter en vidareutbildning och startade eget i april 2013. Då hade familjen kommit till Köping och etablerat sig där.

Ivan har besökt Irak efter åtta år.

– Det var många nya ansikten och många nya byggnader, men samma dofter som förr, och roligt att träffa släktingarna.

Att Ivan trivs med sitt jobb går inte att ta miste på.

Han bjuder sin väntande kund Hassan Nebil att slå sig ner i stolen, lägger förklädet om Hassans axlar, tar kammen i ena handen och klippmaskinen i den andra och sätter i gång.

Så småningom vill han utbilda sig mer, kanske ta masterexamen som frisör, bli lärare och förmedla sina kunskaper till andra.

Men först ska han och hustrun Sanars första barn födas.

Nej, om det blir en pojke eller flicka spelar ingen roll, huvudsaken är att barnet är friskt, säger han.

– Det känns jätteroligt att bli pappa, men det blir ett jättestort ansvar också.