Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förverkligar sin dröm efter 15 år

Hon visste redan som ung att hon ville skriva. Det har varit många års slit med att få ihop ett 50-tal fria dikter som utspelas på Irland. I morgon kan hon pusta ut. Det har blivit dags för boksläppet.

Annons

– Det är så skönt att den är klar efter 15 års filande. Jag har jagat efter luckor för att kunna skriva. Men nu är den klar, säger författaren Merit Åhs Janbrink.

Hon är nöjd att hon har lyckats förverkliga sin dröm. Det har blivit åtta resor till Irland för att få till diktsamlingen Skymningsfåren. Varje dikt har fått sitt namn efter en historisk plats på Irland. Merit har ingen direkt anknytning dit förutom att hennes syster var au-pair där en gång i tiden. Tanken om att flytta till Irland har funnits men inte nu längre.

– Jag trivs i Arboga och har mitt drömjobb på museet som intendent.

Hon känner att hon skulle vilja frysa tiden ett tag.

– Livet får gärna vara som det är just nu. Det är en härlig tid med barnen.

Merit är tvåbarnsmor och gift med en lärare. Hon beskriver sig själv som lite utav en hönsmamma som gillar att baka. Merit gör gärna utflykter till skogen och lite då och då tar hon en springtur. Hon är envis, eftertänksam och kreativ.

– Mamma sa att jag som liten var påhittig på gott och ont.

Många har en förutfattad bild av konstnärer men enligt Merit lever hon inte upp till konstnärsmyten.

– Det sägs att för att man ska bli en bra konstnär måste man leva i kaos och lidande. Men allt fler har visat att det fungerar att kombinera författarskap med ett yrkesliv.

Merit är utbildad arkeolog och har arbetat inom kultur och turism. Att hon dessutom har blivit deltidspoet beror nog på föräldrarnas engagemang.

– De har gett mig kärlek till läsning. Båda är duktiga på att skriva och pappa brukar dikta på värmländska.

I morgon på biblioteket kommer Merit berätta hur diktsamlingen Skymningsfåren kom till, läsa dikter och ge en bakgrund till några av dikterna. Det blir även en bildvisning i sin enkelhet. Merit hoppas på stämning. Som pricken över i har hon bakat.

– Jag tänkte bjuda på lemon poppy seed cake, en irländsk kaka.