Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt bakåt för Kungsörs kommun

Befolkningsstatistiken för landets kommuner för det första kvartalet 2010 visar att det är angeläget att bromsa Kungsörs negativa befolkningsutveckling. Under januari till mars minskade Kungsör med 33 personer.

Annons

Enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån, sammanställd för en dryg vecka sedan, närmar sig Kungsörs kommun med stormsteg 8 000-strecket. Från fel håll. Håller utvecklingen i sig, ramlar kommunen under 8 000 invånare nästa vinter.

Den 31 mars bodde 8 083 personer i Kungsör. Förändringen från årsskiftet gav ett minus på 33 personer och den dystra sanningen är att det dör fler än det föds – samtidigt som fler flyttar från än till Kungsör.

Utvecklingen är på intet sätt unik för Kungsör. Ser man till resten av Västmanland, uppvisar Arboga, Hallstahammar, Norberg och Skinnskatteberg också röda siffror. Köping ökar, liksom Fagersta, Sala, Surahammar och Västerås.

Arboga, Kungsör och Skinnskatteberg är de enda kommunerna i länet där fler flyttar ut än in. I förhållandet födda – döda under det första kvartalet är det bara Surahammar och Västerås som presterar positiva siffror, det vill säga ett födelseöverskott.

I ett större perspektiv fortsätter både Västmanland och Sverige som helhet att uppvisa befolkningsökningar både när man mäter födelseöverskott (antalet födda minus antalet avlidna) och flyttningsnetto (antalet inflyttade minus antalet utflyttade).

Kalmar län ligger sämst till vad gäller befolkningsutveckling med -243 personer. Både födelse- och flyttnignsnetto var negativa. Västernorrland, Norrbotten samt Värmlands län minskar också.

Mer läsning

Annons