Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förs­ta som­mar­job­bet var bra och an­nor­lunda

 
Folk
Visa alla artiklar

Pat­rik Gun­nars­son och Ju­lia Kucska har pre­cis av­slu­tat sina förs­ta som­mar­jobb. Nu är det någ­ra vec­kors som­mar­lov kvar in­nan sko­lan bör­jar igen.

Annons

Tre veckor i början av sommaren sommarjobbade de på Arboga museum. Där fick de bland annat öva sina skådespelartalanger när de gav dramatiserade rundvandringar i byggnaden.

– Det har varit bra och annorlunda. Man brukar inte få göra såhär på andra jobb, säger Julia.

– Det är väldigt stor skillnad från skolan. Men det är lite som att redovisa för klassen, förklarar Patrik.

Klädda i tidsenliga kläder har de fått gå runt på museet som dräng och husjungfru. Manuset för rundvandringen innehåller mycket fakta, men efter att ha lett rundvandringen i tre veckor sitter replikerna som sten. Det har varit en bra erfarenhet för båda två.

– Det är kul att känna att man får tjäna sina egna pengar.

Efter sommaren ska Patrik och Julia börja andra året på sina utbildningar på Vasagymnasiet. Patrik läser ekonomi och Julia går på det naturvetenskapliga programmet. Båda två känner att de valt rätt.

– Klasserna vi har nu känns bra, säger Patrik som vill bli advokat eller åklagare i framtiden.

Julia har ännu inte bestämt sig för vad hon vill bli. Hon valde natur för att det är en bred utbildning som hon kan bygga vidare på sen när hon bestämt sig.