Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar till Kung Karlsgården

Företaget Carewell Group AB hyr ut Kung Karlsgården till Migrationsverket och de första flyktingarna har redan flyttat in.

I fredags berättade Bärgslagsbladet/Arboga Tidning att  företaget Carewell Group AB köpt det gamla HVB-hemmet i Kungsör. Då var det ännu oklart om vilken slags verksamhet som skulle öppna. Bbl/AT kan nu berätta att företaget bekräftar att de skrivit på ett avtal med Migrationsverket om att bedriva ett tillfälligt asylboende på Kung Karls-

gården.

– Det blev klart sent i torsdags kväll att Migrationsverket tillfälligt hyr Kung Karlsgården, säger delägaren på Carewell Group AB, Daniel Tocca.

Under helgen flyttade de första flyktingarna in.

– Tanken är att ta emot upp till 70 flyktingar, men det finns kapacitet för fler, säger Daniel Tocca.

Avtalet med Migrationsverket är endast kortsiktigt, berättar Daniel Tocca.

Tanken är att Kung Karlsgården ska bli ett HVB-hem, som sagts tidigare.

– Det har hela tiden varit vår inställning. Men då det har dragit ut på tiden med hur organisationen ska se ut, blev det här en tillfällig lösning, säger han.

Avtalet är skrivet så att det kan förlängas flera gånger, därför vet inte Daniel Tocca exakt hur länge Migrationsverket tänker bedriva asylboende i lokalerna.

– Vi får se hur länge det finns behov, men vi hoppas kunna starta vår HVB-verksamhet så fort vi har en organisation på plats, säger han.

Enligt Daniel Tocca är det flyktingar som är i väntan på besked om uppehållstillstånd som kommer att bo på Kung Karlsgården.

Då avtalet blev klart i torsdags kväll har inte företaget hunnit informera alla som bor i närområdet.

– Det är självklart önskvärt att vi kunnat sprida informationen med mer framförhållning. Men då allting har skötts så väldigt snabbt har vi inte hunnit prata med alla än. Det vi har hunnit med är att vi har pratat med de

allra närmsta grannarna, säger Daniel Tocca.

I morgon onsdag kommer ett öppet hus att hållas på Torpa Bygdegård mellan klockan 13 och 18.

– Där kommer vi, och representanter från Migrationsverket, att finnas på plats för att svara på frågor från de som kommer dit, säger Daniel Tocca.

Anders Larsson bor i Torpa och har inte nåtts av informationen. Han tycker att det hela har skötts dåligt av Carewell Group AB.

– Jag har inget emot att det bor några flyktingar där. Men när de har hållt på och fixat i ordning där i snart två veckor borde de veta att något varit på gång. Varför säger man inget då?, säger han.

– Anledningen är att vi helt enkelt inte velat gå ut med någonting förrän vi haft klara besked att ge. Det har vi nu, säger Daniel Tocca.

Bbl/AT har sökt  Migrationsverket.

[email protected]

0221-365 87

Andreas Hagelin