Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem tusen glada steg under danskväll för nya

 
Folk
Visa alla artiklar

Eva Puisto och Gurli Söder leder en nybörjargrupp i linedance

Annons

Köping. Under måndagskvällarnas övningar sjuder lokalen av skratt, lust, energi och taktfasta rörelser.Eva Puisto och Gurli Söder är ledare för måndagarnas nybörjargrupp i linedance i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Själva har de dansat i många år, älskat dans överhuvudtaget, men linedancen har fångat dem på ett alldeles speciellt sätt. För Eva väcktes intresset när hon såg en uppvisning i linedance för många år sedan. När det kom upp ett anslag på Folkets hus i Köping om en nybörjarkurs, anmälde hon sig. Året var 2006.

– Det var verkligen lika roligt som det såg ut den där första gången. Och man får bättre flås av att dansa, man blir rörligare och mjukare i kroppen

Sedan har Eva dansat. Och varit aktiv i Köpings linedanceförening Crazy Feet’s. 2012 valdes hon in i styrelsen som sekreterare. Hennes make Ove är ordförande.

– Föreningen skulle läggas ner i fjol. Men vi var några som ändå ville försöka få föreningen på fötter. Så Gurli och jag åtog oss att leda en nybörjargrupp.

Gurli har dykt upp med andan i halsen, efter en dags ”utryckning” på Ullvi Tuna vårdcentral som sjuksköterska. Hon är Sofiasyster i botten, har visserligen gått i pension, men hoppar in vid behov när det fattas folk.

– Varför linedance? Jo, jag blev ensam för fem år sedan. Och någonting vill man ju syssla med. Det är så härligt glad musik i linedance och man behöver ingen kavaljer.

Dans som motion är nyttigt. Dans stärker koordinationen och forskningen visar att dans motarbetar demens.

– Man gör ungefär 5 000 steg på en kurskväll som den här på en och en halv timme, säger Gurli.

Hon har en stegräknare på sig och mäter det mesta i antalet steg.

– När vi var på linedancekryssning gjorde jag 25 000 steg på 24 timmar.

De berättar om kryssningen på Östersjön där linedance är temat, och linedance dansas på fartygets alla dansgolv.

– De börjar servera frukost klockan 5 på morgonen. Sen är det lagom att gå och lägga sig. Då har man dansat hela natten.

Innan det är dags att förbereda kvällens danslektion, visar de ett klipp på YouTube. Det är Ginger Rogers som dansar med sitt barnbarn när hon själv är över 80 år. Sedan berättar de om danskvällarna i linedance på somrarna i Sala, Eskilstuna och Västerås, och på den uppvisning Crazy Feet’s ska ha under Köpingsfesten.

Mer om linedance

Linedance kommer ursprungligen från Amerika, där den i början dansades till countrymusik.

I linedance förekommer olika karaktärer av danser. I alla karaktärer är grundstegen desamma, men man dansar dem på olika sätt.

De dansande står i rader – därav namnet.

Danserna är uppbyggda av olika stegkombinationer som beskrivs i så kallade stegbeskrivningar.

Läs mer på linedanceföreningens Crazy Feet’s hemsida: www.crazyfeets.se