Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem kommuner i jättebredbandsnät

I onsdags blev det klart att Arboga kommun är en del i ett av Sveriges största bredbandsnät.

Annons

Fem kommuner, förutom Arboga är det Eskilstuna, Strängnäs, Hallstahammar och Västerås, blir delägare i bolaget Fibra, tillsammans med bland andra Mälarenergi stadsnät. Det blir ett av Sveriges största bredbandsnät.

Kommunerna bildar tillsammans drift- och utvecklingsbolaget Fibra, som ska binda samman och utveckla de fem delägarnas stadsnät.

Samarbetet ska, enligt ett pressmeddelande, öppna för resurser som då ska utnyttjas till att få ett snabbare nät. Det ska även bli billigare samt mer tillgängligt i såväl städer som på landsbygden.

Kommunerna kommer även i fortsättningen att äga stadsnäten på respektive ort.

– Att vi knyter ihop fem olika stadsnät till ett regionalt stornät kommer att göra livet bättre för regionens invånare och skapa ett ännu bättre företagsklimat för alla kunskapsintensiva företag som finns i Mälardalen, säger Niklas Dennerås, försäljnings- och marknadschef på Fibra.

Fram till i dag har stadsnäten i Mälardalen drivits på olika håll.

– Det är mycket viktigt för regionen att alla invånare kan följa med på den digitala utvecklingen, inte bara de som bor i områden som bedöms vara lönsamma. Sammantaget ger Fibra oss möjlighet att vidareutveckla och driva möjligheten till snabba uppkopplingar för ännu fler kommuninvånare, säger Jan Andhagen, vice vd Mälarenergi AB.

Annons