Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjedeckare jagar sina rötter

En piga som dömdes till döden. En pärm med bilder på okända Arbogabor. Det hände en del på Släktforskningens dag.

Annons

Man kan kalla dem familjedeckare, släktforskarna som jagar sina rötter i arkiv och datorer. På lördagen var det släktforskningens dag i hela landet.

Björn Alnebo och hans fru Anne-Marie kom från Järfälla till Arboga för att lämna över en pärm med porträttbilder på okända Arbogabor till släktforskarföreningen.

– Vi har haft gamla fotoalbum med bilder på släktingar och andra personer, nu har vi identifierat släktingarna och lämnar över resten till släktforskarföreningen i Arboga, sade Björn Alnebo.

Det är egentligen Anne-Marie Alnebo som har rötter i Arboga. Hennes morfar Oscar Lundberg var maskinsättare på Arboga Tidning i början av förra seklet.

Hon är också intresserad av sin mormors första make. Han hette Frans Cedervall och hade Cedervallska krogen.

– Det var, vad jag har hört, en liten krog med enkel mat och dryck där man snabbt skulle äta och försvinna. Ungefär som dagens McDonalds, säger hon.

Hon vet att krogen var kopplad till dåvarande Systembolaget på något vis. Men hon vill veta mer krogen som låg i samma hus som nuvarande Kuriosaboden.

Paret har släktforskat i många år.

– Jag har hållit på i över 20 år. Jag tog över efter min pappa som också släktforskade i 20 år. Han gjorde ett jättejobb. Då var det komplicerat och han hade en särskild maskin där han kunde läsa mikrofilm. Nu är det mycket enklare med datorn. Det finns så många inskannade arkiv och databaser, säger Björn.

Paret tycker om att leta i historien.

– Det är rena detektivarbetet. Jag hittade en släkting som dömdes till döden för att dödat sitt barn. Det var en piga som kom på obestånd. Det var en förfärlig historia. Hon skulle halshuggas och brännas på bål. Men hon benådades och fick istället fem år på spinnhuset.

Släktforskningens dag firades över hela landet. I Köping, Arboga och Kungsör satt representanter på de olika biblioteken under lördagen och hjälpte folk. Årets tema var porträtt.

Lars Karlsson i Arboga fick direkt flera uppgifter när han öppnade. En kö bildades men personerna var tålmodiga och väntade på sin tur.

Han tycker att det viktigaste om man vill släktforska är att fråga sina föräldrar och släkt innan det är försent.

– Gå en kurs, det är viktigt så att man lär sig söka i alla arkiv som finns.

Den som vill söka i arkiv kan låna en särskild dator i Arboga på biblioteket under bestämda tider.

Annons