Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten om gryningspyromanen: Taskigt läge för Västmanland – stor risk för återfall

Artikel 4 av 43
Gryningspyromanen
Visa alla artiklar

Risken att Ulf Borgström slår till igen är mycket stor. Det menar Ulf Åsgård, som arbetat med gärningsmannaprofiler hos rikskriminalpolisen. ”Det är ett taskigt läge för Västmanland”, säger han.

Annons

Ulf Borgströms, den så kallade gryningspyromanen, nya liv i Västmanland kan också vara hans nya arena och måltavla för sin pyromani.

– Ja, han har ju bränt sina skepp om man säger så i Skåne. Han och polisen i Skåne tröttnade på varandra ordentligt. Två poliser förföljde honom dygnet runt, vilket kostade ohyggliga mängder pengar och han gav då och då uttryck för att det minst sagt var provocerande. Han kanske vill försöka låta bli, säger Ulf Åsgård.

Den i dag pensionerade psykiatern Ulf Åsgård har under lång tid jobbat som expert på gärningsmannaprofiler för rikskriminalpolisen, och har följt utvecklingen kring Ulf Borgström. Han berättar för VLT att det är stor risk att gryningspyromanen slår till igen.

– Äkta pyromani är ett tvångsmässigt beteende. Det kan man inte säga nej till, det finns en påtaglig risk för att man upprepar sig. Men när det gäller en sådan som gryningspyromanen är läget lite annorlunda, han har ju gång på gång visat hur stor återfallsrisken är. Så det är stor risk för återfall.

Bör man vara orolig i Västmanland för att Ulf Borgström drabbas av återfall?

– Ja, har ju tidigare visat att återfallsrisken är 100 procent. Det är klart att man i någon sorts mening behöver tänka på risken om man säger så. Det är ett taskigt läge för Västmanland, förklarar Ulf Åsgård.

Hur tänker en pyroman efter ha kommit ut från fängelse?

– Det är lite olika. Den här gossen nekar hela tiden, han har minsann inte gjort något. Det är så han håller sig utåt. Men det är klart att han vet, han har målmedvetet förstört hus med högt kulturvärde. Andra pyromaner tuttar på vad som finns tillgängligt, men han söker upp speciella objekt.

Annons