Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-ministern Gabriel Wikström är ny krönikör på ledarsidan

Hej, Gabriel Wikström! Du är ny krönikör på ledarsidan, men långt ifrån ny i Västmanland. Hur känns det att vara tillbaka?

Det känns väldigt bra. Jag har ju levt en stor del av mitt liv i Västmanland. Det har förstås präglat mig mycket, i syn på världen, på politiken, men också på vad som går att göra tillsammans med andra om man väl bestämmer sig.

Du är uppvuxen i Riddarhyttan och blev tidigt aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Var kommer ditt politiska engagemang ifrån?

Jag tror att det uppstod under 90-talskrisen, när jag som liten såg föräldrar till mina kompisar bli arbetslösa. Man hörde om rasister och nazister på frammarsch runt om i Bergslagen. Det skapade naturligtvis en massa oro och otrygghet hos en liten tioåring. Och väckte naturligtvis en massa frågor:

Varför ska det behöva finnas arbetslöshet? Varför finns det rasism och nazism? Och sedan är det klart att om man växer upp i en liten bruksort som har präglats av Socialdemokraterna under lång tid så ligger det nära till hands att identifiera sig som socialdemokrat.

För de flesta svenskar är du dock inte känd som före detta SSU:are i Riddarhyttan, utan som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. På vilket sätt skiljer sig arbetet som minister från hur allmänheten tror att det fungerar?

Jag tror att ett väldigt utbrett missförstånd är att en svensk minister bestämmer väldigt mycket själv, och så är det inte. Visserligen har man ett stort ansvar men att vara minister handlar väldigt mycket om att hantera processer och kunna hitta kompromisser och överenskommelser med andra personer i maktställning.

Du blev känd som minister, men kanske ännu mer känd när du valde att sluta på grund av utbrändhet. Psykisk ohälsa och utmattning är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i dag, vad tycker du att man borde göra åt det?

Vi som har erfarenheter av det måste fortsätta att dela med oss av dem. Det är fortfarande väldigt tabubelagt och skamfyllt att lida av psykisk ohälsa. Vilket är konstigt med tanke på hur många som gör det, och hur många som kommer att göra det givet de trender vi har.

Genom att bryta det här stigmat så kommer fler människor att inse att det man har drabbats av inte är något unikt eller konstigt. Och det tror jag i sig kan underlätta.

Sedan du avgick 2017 har du återhämtat dig helt och utsågs nyligen av regeringen till nationell samordnare för Agenda 2030, vad innebär det arbetet?

Jag jobbar med att stödja myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och akademin med införandet av de globala målen, inkluderad hälsa och ökad jämställdhet, bland annat.

I dina olika uppdrag har du ju rest och sett stora delar av Sverige, vad tycker du att resten av landet kan lära sig av Riddarhyttan?

Riddarhyttan är ju speciellt, här finns en anda av att man går samman och löser problemen själv i stor utsträckning och inte väntar på att någon annan ska lösa det. Och jag tror att framtiden kommer att kräva mer av samverkan och samarbete mellan människor

Avslutningsvis, vad ser du särskilt fram emot att skriva om?

Jag ser fram emot att med en västmanländsk syn på världen beskriva det som sker omkring oss. Men naturligtvis även om jämlikhet och folkhälsa som ju ligger mig väldigt varmt om hjärtat och där jag har mycket erfarenhet som jag gärna delar med mig av.

Och till er läsare som undrar, varför ska en socialdemokrat få skriva krönikor på en liberal ledarsida?

Jo, i en tid när politisk diskussion allt mer handlar om att skrika ut sitt eget budskap och trycka ner meningsmotståndare så behövs det mer av konstruktiva samtal. Där man konstaterar att vi tycker lika om en del saker, och olika om annat.

Ledarsidans uppdrag är att kämpa för ett mer liberalt Västmanland, det arbetet främjas av att fler kloka personer får ge sin syn på länets utmaningar. Gabriel Wikström är en sådan person.

Anmäl text- och faktafel