Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag för reflektion över hur du shoppar

För snart två månader sedan hade vi konsumerat upp så mycket som jorden klarar av för det här året.
Kanske läge att stanna upp och reflektera över det i dag lördag, dagen före första advent då startskottet för julhandeln sker.
I dag firas ”Köpfria dagen” över hela världen.

Annons

Enligt organisationen Global Footprint Network tog jordens resurser för 2011 slut den 27 september. All vår konsumtion resten av året, från odling av mat till utsläpp av koldioxid och allt där emellan innebär en överbelastning av jordens resurser.

Det är den typen av frågor som förespråkarna för ”en köpfri dag”, eller ”buy nothing day” vill uppmärksamma i dag. Dagen firas varje år i november.

– Att ha en egen dag för en viktig fråga är ett bra sätt att få uppmärksamhet, säger Göran Hådén, som är talesperson för ”en köpfri dag” i Sverige.

Han kommer att använda dagen till att sprida budskapet att vi inte kan konsumera som vi gör om vårt jordklot ska klara av att återhämta sig.

– Vill vi göra den omställningen ordnat, eller kommer vi att bli tvungna till den när jordens resurser är slut? frågar han retoriskt, och understryker snabbt att det är den ordnade formen han förespråkar.

– Jag tycker att ska använda den här dagen åt eftertanke. Ju mer prylar vi kräver, desto mer påverkar det jordens resurser, säger han.

Hur ska du själv fira ”En köpfri dag”?– Jag ska prata med journalister, gå ut på stan här hemma i Härnösand och vara tillsammans med vänner, säger Göran Hådén.

Annons