Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elias vill bli skådespelare

Artikel 327 av 331
Folk
Visa alla artiklar

Elias Pihl - en talangfull tioåring som trivs på scenen

Han började för tre år sedan i en grupp på Hagateatern i Köping. Och hittade rätt direkt.

– Jag tror faktiskt inte Elias har varit borta en enda gång från teatern, berättar Elias mamma Therese innan sonen dyker upp från skolan.

Nej, teater är så roligt att Elias vill bli skådespelare. Eller kanske snarare teaterpedagog. Så har i alla fall tankarna utvecklats till dags datum.

Vi sitter mitt emot varandra vid köksbordet. Jag med en kaffekopp framför mig, Elias med ett glas mjölk. Jag frågar om yrket teaterpedagog och Elias förklarar:

– Jag vill jobba på en teater, och jag vill både spela teater och lära ut till barn, ungdomar och utvecklingsstörda, säger han.

Han har sett filmerna Hur många lingon finns det i skogen som Glada Hudik-teatern spelat in, och Hur många kramar finns det i världen, och gillar dem båda. De verkar ha så roligt när de spelar!

Själv har Elias varit med i flera pjäser på Hagateatern. I den första spelade han kloka gubben och hade inte så många repliker. I pjäsen Fyra vindars torg hade han fler repliker. Och säger att han tyckte om budskapet i pjäsen, allvaret, och det där att få vara en annan person. Nu repeterar gruppen en pjäs som ska spelas upp i maj nästa år. Elias har rollen som asaguden Tor. Och har väldigt många repliker.

Men är det inte svårt att lära in och komma ihåg allt du ska säga på scenen?– Nej, det är inte så svårt. Om en person säger sin replik, då vet man vad man ska säga efter.

Han säger att asaguden Tor är bestämd av sig, och både lite snäll och lite dum.

Elias drömroll är annars att få spela en sur och förbannad gammal gubbe. Bara för att det är så kul, just att få uttrycka sig. Han böjer sig framåt, drar upp axlarna och vinklar ner mungiporna för att visa.

Och säger sen att han blir lite elak på scenen – på riktigt, i alla fall lite  – när han ska spela någon som är elak. Det måste han för att ge publiken det bästa.

Elias har nyss blivit tillfrågad om han vill spela med en grupp ungdomar mellan 16 och 20 år till våren. Han tackade ja. Då får han ju göra det han tycker är riktigt kul – spela teater – dessutom två gånger i veckan.