Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever diskuterade modigt om droger

Elever hade specialdag för att öka medvetenheten kring droger och alkohol.– Jag har lärt mig hur jag ska ta hand om vänner om de råkar illa ut på fester till exempel, säger Abrar Waleed.

Abrar Waleed är 17 år och går i årskurs nio på Gäddgårdsskolan. Hon tycker att det är bra att skolan ordnar en dag som denna. Tillsammans med hennes klasskompisar hade hon workshops och samtal om bland annat droger och alkohol.

 – Det har varit en intressant dag. Vi har haft öppna samtal i grupp, med tystnadsplikt om man berättar något känsligt, berättar Abrar.

Dagen är en del av Ung och trygg som är ett samarbete mellan Arbogas skolor och kommun. Syftet är att eleverna ska prata mer om vad som händer och vad de ska göra om någon de känner råkar illa ut i samband med droger eller alkohol.

Bland annat gästades

skolan av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Genom gruppen Local Heroes vill CAN inspirera unga till att starta egna drogfria evenemang och projekt.

Lovisa och Christoffer från Local Heroes såg, under dagen, till att eleverna kände sig trygga och kunde berätta om händelser och tankar i en icke dömande miljö.

– Vi har fått kommunicera och vara med varandra. Gett våra egna åsikter om hur man ska hjälpa varandra, säger Abrar Waleed

Vad tycker du om att skolan har anordnat den här dagen?

– Jag tycker det är jättebra. Det är många som inte vet vad som händer runt om i samhället, och man får lära sig jättemycket, säger hon.

Anna-Maria Persson

, rektor på Gäddgårdsskolan tycker att det är viktigt att eleverna får i gång ett samtal kring ämnet.

– Informationen har de redan. Den kan de hitta på internet väldigt snabbt och de kan få väldigt mycket information, men vi måste prata om det mer, säger Anna–Maria Persson.

Eleverna har själva fått diskutera och ha värderingsövningar så att de kan lära sig att göra medvetna val och kritiskt granska all den information som finns.

Temadagen har inte bara varit för årskurs nio, utan inkluderat alla årskurser på skolan. Alla med var sitt tema med övningar som åldersanpassats.

 – Årskurs fem har pratat om tobak och bland annat fått leka och jaga varandra med ett sugrör i munnen så att de får känna hur det är att ha lägre lungkapacitet, berättar Anna–Maria Persson

Att temadagen

infaller just nu är ingen slump.

– Det finns en tanke i att lägga den på våren eftersom det kommer en skolavslutning senare och då är det bra att få ungdomarna att engagera sig själva och vilja skapa meningsfulla aktiviteter.