Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter förnedring och skam vill Maria hjälpa andra

 
Folk
Visa alla artiklar

Hon förstod det inte då, men när hon nu, knappt 20 år senare, tänker tillbaka på händelsen inser Maria att hon blev utsatt för ett sexuellt övergrepp. Nu vill hon berätta om sina upplevelser för att hjälpa andra.

Annons

Maria växte upp på en ort i KAK-regionen. Hon är gift sedan några år tillbaka och har två barn. Hon trivs med livet i dag, men det har inte alltid varit enkelt. I sina tidiga tonår blev hon nämligen utsatt för ett sexuellt övergrepp.

– Jag var 13 år och hade precis börjat på högstadiet. Vi var ett par tjejer som börjat festa på helgerna, men vi var alldeles för unga.

Det var fest hos en kompis vars föräldrar var bortresta.

– Vi blev ganska fulla.

De stötte på ett killgäng som de träffat några gånger förut. Festandet fortsatte hos en av killarna vars föräldrar också var borta.

På festen träffade Maria en 16-årig kille som hon började ”strula” med. De hamnade på en madrass i vardagsrummet, och där blev Maria av med sin oskuld.

– Jag kan inte säga att jag kommer ihåg att jag kämpade emot, eller att jag gick med på det. Kanske sa jag ja, kanske sa jag nej eller kanske blev jag övertalad till det. Jag hade inte de minsta känslor för honom och han hade inga för mig. När han var klar tog han bara på sig sina kläder och låtsades som att jag inte fanns i flera år framöver.

Maria fick senare reda på att det stod tre killar utanför fönstret, och att de såg allt.

– De gör narr av mig och hånar mig direkt efteråt, säger hon.

Nästa dag tänker inte Maria så mycket på vad som hänt, men när hon kommer till skolan möts hon av ett helt högstadium som hört nyheten. Hon blev hånad och blev bland annat kallad hora.

– Jag fick ett smeknamn som jag får höra än i dag. Varenda människa jag stötte på, kändes det som, kallade mig det eller gav någon kommentar om ”hur fan kunde du göra det här, hur kunde du ha sex när andra tittade.” Aldrig någonsin har jag fått höra att det inte var jag utan han som gjorde fel.

Maria förklarar att hon inte förstod riktigt vad som hänt. Hon hade aldrig gjort det om hon inte varit berusad.

– Jag blir förbannad över att i dagens samhälle blir någon som han hyllad som en hjälte men en tjej som blivit utsatt för det jag blev, blir stämplad som horan eller slampan.

Hon berättar att hon förstår nu att hennes självkänsla inte alltid varit den bästa.Det har visat sig i olika former som till exempel ätstörningar och osunda relationer.

– Jag har alltid tänkt att det var jag som gjorde fel. Jag skämdes jättemycket över detta, det var en stor skam. Jag vet inte vad som var värst, att jag blev av med oskulden när jag var 13 år och aspackad, eller förnedringen som han och väldigt många andra utsatte mig för.

Trots påhoppen lyckades Maria stänga ute mycket, men nu när hon börjat bearbeta händelsen blir hon arg.

– När man är 13 är man fortfarande omogen. En 16-åring ska inte ge sig på ett 13-årigt barn.

Hon berättade nyligen om händelsen för sin man, hon har börjat prata med vänner. Men att berätta för någon om vad som hänt medan hon själv var tonåring var uteslutet.

– Jag önskar att jag hade pratat med en vuxen då, som hade hjälpt mig förstå att det jag varit med om var fel, att jag hade blivit utsatt. Jag önskar att jag hade vågat anmäla händelsen för polisen.

Viktigast nu för Maria är att kunna hjälpa andra som drabbats av liknande händelser.

– Jag gör detta för att hjälpa andra, eller förhindra att det händer. Jag vill inte att någon annan ska behöva gå genom samma sak.

Nu vill hon att föräldrar och skolor ska få upp ögonen för problematiken. Hon önskar att skolan kunde ta större ansvar genom att till exempel belysa problemet i sexualundervisningen, men även bli mer lyhörda för vad som faktiskt sker. För Maria är bara en i mängden.

Hon vill även att unga ska förstå hur viktigt det är att anmäla. Trots att det inte var våld inblandat, betyder det inte att det inte är våldtäkt. En 13-åring är inte mogen för sexdebuten.

Trots hånen och skammen gjorde Maria bra ifrån sig i skolan. Nu har hon ett jobb hon trivs med och hon blickar framåt. Men minnena från den kvällen och de känslomässiga spåren den satt har hon precis börjat ta tag i.

– Det är nu den jobbiga resan har börjat med att bearbeta allt. Det har varit mycket tårar fram och tillbaka och jag kommer nog gå och prata med någon om det.

Fotnot: Maria är ett fingerat namn.

Sexuella övergrepp

Maria i artikeln heter egentligen något annat.

Det finns många organisationer som verkar för ett jämställt samhälle fritt från sexuella övergrepp.

En av dessa är HOPP. De hittar du på www.hopp.org.

Maria berättar att den organisationen har hjälpt henne bearbeta händelsen.

Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du anmäla till polisen. Polisens hemsida är www.polisen.se.