Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 54 år sa det klick för Cyril och Gunnel

 
Folk
Visa alla artiklar

1956 kom 21-årige Cyril Goldsmith till Huddungeby utanför Sala. Han skulle hälsa på sin brevvän Margit, som flyttat dit med sin familj från Hed utanför Kolsva. När han såg systern Gunnel blev han blixtförälskad. Men inte hon. Då.

Annons

När Cyril återvänt till England brevväxlade de och ringde ett och annat samtal. Året därpå gav sig Cyril iväg per cykel till Gunnel. Han hade inte råd med både båt och tåg så han cyklade från Göteborg till Huddungeby där Gunnels föräldrar bodde.

”Go away”, var det enda som Gunnel sa till den kärlekskranke. Hon hade nyss träffat sin blivande man på dans och blev generad över uppvaktningen.

Tunghjärtad cyklade Cyril den långa vägen till Göteborg, tog båten hem till England, gifte sig och fick två barn, en pojke och en flicka.

Livet rullade vidare och kärlekssåren läkte och minnena bleknade.

I Sverige utbildade sig Gunnel till receptarie och fick fast jobb på apoteket Renen 1960 där hon hann jobba i 45 år innan pensioneringen. Hon gifte sig och fick så småningom fyra barn, två pojkar och två flickor. 1982 skilde hon sig.

Om detta visste Cyril inget.

2006 dog Cyrils fru i cancer efter 45 års äktenskap. Han var ledsen och deprimerad när en vän föreslog att han skulle åka på semester.

–Jag sa att jag gärna skulle åka tillbaka till den lilla vackra byn Huddunge i Sverige. Kanske fanns det någon som kom ihåg mig?

Nu fanns det ingen kvar som kände igen honom från förr, men han blev välkomnad av bybefolkningen och fortsatte att åka till Huddungeby på semester två gånger per år i tre år.

Vintern 2009 berättade en man för Cyril att Gunnel var fyrabarnsmor, var skild och att en av döttrarna bodde i Sala.

Cyril åkte genast till Sala och gick in på turistbyrån för att få hjälp med att hitta Gunnel. Bakom disken stod en ung kvinna. När Cyril sa vem han letade efter studsade hon till: ”Det är min mamma och hon bor i Sala!”

–Är det tillfällighet eller ödet? säger Cyril.

Läs mer i BBL måndagen den 21 november!