Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arboga Tidnings förre chefredaktör Tord Wallström har avlidit

Tord Wallström, chefredaktör på Arboga Tidning på 1960-talet, avled i onsdags den 8 februari, 88 år gammal.

Annons

En bild på Tord Wallström, tagen på Arboga Tidnings redaktion i slutet på 1950-talet.

Tord Wallströms far John kom till Arboga och Arboga Tidning redan 1934, då som platschef för Eskilstuna-Kuriren, som ägde Arboga Tidning. Han blev 1938 tidningens chefredaktör och ansvarig utgivare.

Tord Wallström blev också en tidningsman och jobbade som journalist på olika tidningar i Mellansverige. 1952 anställdes han som reporter på AT och då hade släkten Wallström varit tidningens huvudägare under ett par år.

John Wallström ledde Arboga Tidning fram till sin död 1960 och då tog Tord över som chefredaktör och ansvarig utgivare. Det var under tiden när tidningen ägdes av familjen Wallström och även under Eskilstuna-Kurirens ägarskap från mitten på 1960-talet.

1970 köptes Arboga Tidning av Vestmanlands läns tidning och i samband med det tillsattes en ny ansvarig utgivare.

Tords stora intresse var att skriva och resa och det gjorde han redan under 1960-talet. Bland annat var han den förste svenske journalisten som rapporterade från det blodiga kriget i Biafra, en del av det stora landet Nigeria i Afrika.

Hans skriverier om Biafra, som bland annat ledde till en uppmärksammad bok, gav Tord Wallström Stora journalistpriset 1965.

1973 flyttade Tord och familjen till Skåne, sedan han erbjudits en tjänst på Hemmets Journal som resande reporter.

Under åren har Tord Wallström skrivit ett drygt 20-tal böcker, de flesta baserade på hans resor runt om i världen. Så sent som augusti 2016 utkom han med sitt sista alster, under titeln "Vad hände sen?"

Där berättar han om vad som hänt i Biafra, Maldiverna och Kurdistan sedan han besökte de områdena.

Sedan ett antal år sedan bodde Tord i Björka utanför Sjöbo i Skåne. Han efterlämnar dottern Ylva och sonen Peter med familjer.

Nu har Bbl/AT:s app blivit ännu bättre!Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nyttsätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera Bbl/AT:snya app här.

Mer läsning

Annons