Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs en ny vapenamnesti – nu

Annons

Det brottsförebyggande arbetet är grunden i svensk polis dagliga arbetsuppgift för att upprätthålla tryggheten i Sverige. Vänsterpartiet är stolt över att tillsammans med regeringen storsatsat på brottsförebyggande insatser i budgetpropositionen. I budgeten för 2017 föreslår Vänsterpartiet och regeringen att 25 miljoner kronor årligen för satsningar på regionalt brottsförebyggande samordning. Satsningen är 40 miljoner kronor mer per år till brottförebyggande arbete jämfört med den borgerliga regeringen.

Satsningen behövs för att bygga ett tryggare Sverige. Tryggheten i Sverige har ökat, men ändå är det många som dagligen känner en oro och otrygghet, att våldet i samhället har krupit sig närmare i vardagen. Vänsterpartiet har arbetat aktivt med att skapa ökat trygghet, vi är för en samtyckeslagstiftning som kommer att ändra både synsättet och rättsväsendet inställning till våldtäkter. Vi vill skärpa lagstiftningen vad det gäller handgranater och öka straffet för vissa våldsbrott.

Antalet vapen som florerar i samhället är för många, det sker för ofta skjutningar och för många människor skadas och mister livet. Antalet vapen i samhället ska minska, det är det enda sättet att minska det dödliga våldet. Vi vänsterpartister i polisens regionspolisråd över hela Sverige vill därför ha en ny vapenamnesti.

En vapenamnesti innebär att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det, kan lämna in dessa till polisen helt anonymt utan att riskera åtal eller straff för det olovliga innehavet. Syftet är att minimera förekomsten av illegala vapen i samhället.

Under tre månader 2007 resulterade vapenamnestin i 13 835 oregistrerade vapen och vapendelar, samt 14 ton ammunition. Vapenamnestin som rådde mellan mars och maj 2013 resulterade i att 15 132 vapen och vapendelar samt 36 ton ammunition lämnades in till polisen.

Läs också: Granat skapade oro hos polisen i Köping

Av det som lämnades in var ungefär 50 procent jaktvapen, cirka 30 procent var enhandsvapen och resterande 20 procent bland annat automatvapen, vapendelar, luftgevär och luftpistoler. Resultatet kan jämföras med utfärdade licenser där nästan 90 procent är jaktvapen och cirka 10 procent enhandsvapen.

Vapenamnestier fungerar väl, antalet vapen som lämnas in är många och ju färre vapen som cirkulerar i samhället desto bättre. Regeringen har aviserat att en vapenamnesti ska göras i slutet av mandatperioden, men läget är akut och Vänsterpartiet anser att vapenamnesti måste ske nu.

För alla vårs trygghet.

Stig Henriksson, Säkerhetspolisens insynsråd,

Linda Snecker, Regionpolisråd Öst,

Gunilla Roxby Cromwall, Regionpolisråd Stockholm,

Ann-Louise Ljung, Regionpolisråd Syd,

Agneta Hansson, Regionpolisråd Nord,

Parvane Assadbegli, Regionpolisråd Bergslagen,

Yvonne Oscarsson, Regionpolisråd Mitt,

Lena Olsson, Polismyndighetens insynsråd,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel