Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras löpande blir till bok

Runt om i landet söker två orienterare efter Sveriges bästa motionsspår, där resultatet blir till en bok. Nu har de testat terrängen i Lockmora.

Annons

 Oskar Jensen och Philip Persson är ute efter att hitta Sveriges bästa motionsspår. Resultatet ska bli till en bok med fotografier och information om spåren.

Nu har de tagit sig till Kungsör för att testa Lockmoras motionsspår. Oskar har precis avslutat slingan på fem kilometer.

– Jag gillar kuperingen i spåret. Sedan är det lite behagligt i början och en lite tuffare backe i slutet, så det gillar jag också, säger Oskar Jensen.

Philip Persson har under tiden fotograferat omgivningarna.

– Det är trevligt här, men det framgår inte riktigt var spåren går. När vi parkerade så visste vi inte riktigt åt vilket håll vi skulle, och vart spåren börjar, säger han.

Oskar håller med, men säger att när han väl hittade rätt så var det tydligt vart man skulle.

– Jag tror att det är ett vanligt misstag. Vi var på ett ställe häromdagen, där de hade lagt 1,3 miljoner på anläggningen. Det fanns till exempel LED-belysning

i spåret, men så hittade man inte dit som besökare, säger han.

Idén till boken kom från Philip, som såg att det fanns många fina motions-

anläggningar runt om i Sverige, men som inte används så mycket. Han började fundera på hur de kunde användas mer.

– Boken handlar om Sveriges bästa motionsspår sett ur ett brett perspektiv. Den kopplar samman hela Sverige rent geografiskt, säger Oskar Jensen.

Genom bloggen och sociala medier får de in tips från allmänheten på anläggningar. Även genom bekanta som de har inom orienteringen, som båda sysslar med.

– När vi skulle hit till Kungsör ringde vi till kommunen och fick tips att besöka Lockmora, säger Oskar Jensen.

För några veckor sedan var de i Köping och sprang i Johannisdal.

– Det var ganska unikt, eftersom de hade två spår. Ett skidspår och ett för löpare. Det kan vara lite konkurrens om spåren annars, så det var en bra lösning, säger Oskar Jensen.

Vilka motionsspår som till slut hamnar i boken bestäms när den tre månaders långa resan är slut, och de återvänder hem till södra Sverige. Då är ytterligare tre månader avsatta för att färdigställa boken.

– Boken är till för alla som redan är frälsta löpare, men även för de som är nyfikna på naturen och spåren, säger Oskar Jensen.

De kommer att besöka minst ett motionsspår i alla Sveriges 290 kommuner.

I snitt blir det ungefär fyra kommuner och en mils löpning var om dagen.

Om en timme ska de vara i Arboga för att löpa i motionsspåret vid skidstugan.

– Jag har nog ökat löpdosen en del på resan, säger Philip Persson.

Annons