Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Mer pengar för skola och äldreomsorg

För första gången läggs en ekonomisk vårproposition fram som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. För oss socialdemokrater är målet tydligt: Jobben ska bli fler, välfärden ska tryggas och kunskaperna i skolan ska öka.

Vi har en stark ekonomisk utveckling i ryggen. Arbetslösheten har sjunkit och sysselsättningsgraden är den högsta på över 25 år. Ordning och reda råder i Sveriges offentliga finanser. Statsskulden är den lägsta sedan 1977. Efter några år av urstark ekonomi kan vi investera i Sverige även när tillväxten går mot lite lägre nivåer.

På kort sikt är utrymmet för ofinansierade reformer dock obefintligt på grund av de 20 miljarder kronor i skattesänkningar som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade igenom i december, innan en regering hade kommit på plats. Samtidigt kan samhällsproblemen inte vänta och vi lägger därför en ansvarsfull vårbudget med reformer som finansieras krona för krona.

Arbetslösheten är fortfarande för hög inom vissa grupper och ofta saknas den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. För att möta arbetsgivarnas behov av utbildad arbetskraft stärker vi arbetet med att rusta arbetssökande med lokala jobbspår där Arbetsförmedlingen, kommuner och arbetsgivare samverkar för att fler ska komma i arbete.

Med en socialdemokratiskt ledd regering fortsätter vi att stärka välfärden. De tio välfärdsmiljarder vi införde förra mandatperioden ska öka med fem miljarder om året från och med i år. 15 välfärdsmiljarder år 2019 innebär för Region Västmanlands del 113 miljoner kronor. Motsvarande belopp för Köping, Arboga och Kungsör är 31 miljoner kronor, 19 miljoner kronor och 13 miljoner kronor, att investera i bland annat skola och äldreomsorg. Totalt tilldelas Västmanland 429 välfärdsmiljoner.

Med januariavtalet som grund bygger vi nu förändring som är hållbar över tid. Det innebär förhandlingar och kompromisser men för oss socialdemokrater måste arbetet med att lösa samhällsproblem alltid gå före. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Västmanland.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Olle Thorell (S), riksdagsledamot

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot

Läs också: Ledare: Januariavtalet klarade första prövningen – Bra med budget som V inte kunde påverka

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel