Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt MP: Vem ansvarar för den biologiska mångfalden i Arboga?

I veckan firades den biologiska mångfaldens dag. Fler kräver en tuffare naturpolitik för att ta oss bort från den miljökris vi nu befinner oss i, orsakad av politik som bygger på kortsiktiga mål. En annan framtid är möjlig, än den där arternas namn glöms bort i takt med att livet sinar. Blomstrande ängar, djupa skogar och forsande älvar, surret på midsommarafton, vågornas skvalpande eller fjällens tystnad. Miljöpartiet grundades av miljörörelsen, för solidaritet med allt liv på jorden.

Forskarna kallar tiden vi lever i för antropocen, en tid där människan dominerar. Vi lever i den sjätte massutrotningen av arter, där arter utrotas 100-1000 gånger snabbare än de skulle gjort om människan inte drev på utrotningen. Ändå känner vi bara till en bråkdel av alla arter, vilket betyder att arter vi inte ens känner till sannolikt utrotas. Enligt IPBES-rapporten, den biologiska mångfaldens motsvarighet till klimatets IPCC-rapport, hotas nu en miljon arter. Men vi har kunskapen om vad vi kan göra för att undvika miljöförstöring och istället stärka våra ekosystem.

Som Arboga kommuns egen grönstrukturplan från 2009 påpekar; är det korta avstånd och nära ut i naturen från nästan alla bostadsområden. Välbevarade, attraktiva kulturlandskap i direkt anslutning till staden och den medeltida stadskärnan. Äldre gårdsmiljöer, gammal skog och vattenvägar erbjuder spännande och artrika rekreationsmiljöer nära staden. Men en viktig brist som planen tar upp är: "tydliga riktlinjer för skötsel av naturmark inom och i anslutning till staden saknas." Idag är det tyvärr oklart vem i kommunens förvaltning som har ansvarar för utvecklingen och vårdandet av den biologiska mångfalden lokalt. En fråga som Miljöpartiet länge drivit lokalt är därför att vi behöver en kommunekolog och staden behöver en stadsträdgårdsmästare.

Men arterna känner inga gränser. Enligt en intervjustudie i EU är den folkliga viljan för att EU ska vidta åtgärder för biologisk mångfald stor. Därför måste EU skydda och återställa naturen och den biologiska mångfalden och fokusera mer på att hjälpa medlemsländerna att skydda, sköta och restaurera naturområden. Miljöpartiet går till EU-val på en satsning på minst 10 miljarder euro mer på detta. Vi vill även att EU:s nuvarande naturvårdsdirektiv implementeras, från höga ambitioner i Bryssel till kommunnivå.

Men om EU-parlamentet efter valet 26 maj och regeringen bestämmer sig för att biologisk mångfald är viktigt och tilldelar sökbara medel till området - vem har i så fall ansvaret att lokalt förvalta och utveckla biologisk mångfald i vår stad och kommun?

Anders Frants (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Arboga

Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald

David Folkebrant (MP), kandidat till Europaparlamentet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel