Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Maktspråk från Salomonsson

 
VA-bråket i Köping
Visa alla artiklar

Respons på Elizabeth Salomonssons replik på min insändare om hennes betongpolitik.

Elizabeth Salomonssons (ES) replik på min insändare är precis vad man kan vänta sig av en politiker som talar maktspråk. Här ska ingen utböling, särskilt inte en stockholmare, komma och ifrågasätta de demokratiska processerna i hennes härad. Lite som Polen agiterar när EU ifrågasätter deras politisering av diverse samhällsinstitutioner.

Men nu har jag inte ifrågasatt att beslutet om att bygga ut kommunalt VA har fattats i demokratisk ordning. Fast Salomonsson utgår tydligen från att alla demokratiskt fattade beslut är bra och rättfärdigade, vilket är skrämmande. Historien är full av bevis på motsatsen. Om ingen hade satt stopp för Salomonssons partikamrat Hjalmar Mehr, en legendarisk betongsosse, så hade Stockholms innerstad varit fullständigt förstörd av trafikleder. Och mycket värre oförrätter än så har begåtts i demokratins namn.

Salomonsson påpekar vidare att Köpings kommun har fått rätt i flera rättsliga prövningar, vilket är sant. Men lagstiftningen på området är förlegad, fylld av motsägelser och får konsekvenser som inte är önskvärda. Det är just därför som lagstiftaren, Sveriges folkvalda riksdag, agerar för att ändra lagstiftningen, och att vilja invänta detta kallar ES för bakåtsträvande. I stället skyndar sig kommunen att utnyttja dessa brister i lagstiftningen för att göra människor rättslösa. Detta missförhållande har, utöver att vara föremål för en statlig utredning, belysts i en rad olika tidningsartiklar och i det samhällsgranskande programmet Kalla fakta i TV4.

Köpings kommun är inte unik. Liknande konflikter förekommer i andra kommuner. Men det finns också många kommuner som väljer en annan väg. Vissa avvaktar tills den nya lagstiftningen är på plats, andra väljer att föregripa den genom att redan nu satsa på framtidens kretsloppsteknik.

ES gillar visst liknelser med bilar. Här kommer en: ES vill skynda sig att köpa en ful, dyr och miljöovänlig bil med dålig prestanda innan den ersätts av en snyggare, billigare, snabbare och miljövänligare bil. Och till råga på allt kräver hon att nån annan betalar för eländet.

ES bemöter inte min insändare i sak. Efterhand som de argument som kommunen anfört för sina VA-planer har tillintetgjorts, har man presenterat nya. Men faktum kvarstår: Kommunens VA-planer utgör ett praktexempel på vanvettig ekonomisk politik, omänsklig social politik, dålig klimatpolitik, skitdålig miljöpolitik och inte minst urusel landsbygdspolitik.

Den intressegrupp som representerar en majoritet av fastighetsägarna längs Norr Mälarstrand har försökt få till stånd en dialog med kommunen, och kommunen menar att man fört en dialog. Men det är som att försöka resonera med ett barn som håller för öronen och upprepar ”Jag kan inte höra!…”

ES menar att jag ”avrättar” henne med flera. Men Elizabeth - det är faktiskt du som agerar skarprättare! Du tänker ju införa ättestupa för gamla och sjukpensionärer på landsbygden i din kommun.

Nicholas Ryderås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel