Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Patienter måste få snabbare digital vård

Digital vård är inte framtiden utan används redan idag i allt större utsträckning. Detta är något som är bra men som behöver bli bättre. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet som styr i Region Västmanland påstår att de uppmuntrar digitala vårdkontakter samtidigt som kraven på svarstider är lägre. Vi moderater tycker att det borde vara samma krav på tillgänglighet inom digital vård som vid telefonkontakter.

I Region Västmanland ska patienten samma dag som man söker hjälp för ett hälsoproblem få kontakt med sin vårdcentral. Om patienten däremot kontaktar sin vårdcentral digitalt gäller andra regler och patienten kan få vänta upp till tre dagar på att få kontakt. Detta vill Moderaterna ändra på, digital vård skall omfattas av samma tillgänglighetskrav som telefonkontakter med sjukvården.

Vårdköerna är ett stort problem inom den västmanländska sjukvården, det vet vi för att vi har en bra uppföljning av väntetider för telefonkontakter till vårdcentralerna och hur kösituationen till fysiska besök ser ut i Västmanland. Den digitala vårdkön däremot saknar en systematisk uppföljning som redovisas löpande. För att driva digitaliseringsarbetet framåt på allvar krävs en insikt om att västmanlänningen kräver likvärdig eller bättre tillgänglighet till digitalvård som till fysisk vård. Nuvarande strukturer och regelverk behöver utmanas för att verksamhetsutveckling med hjälp av digitaliseringen ska bli verklighet.

Mikael Andersson Elfgren

Oppositionsråd (M)

Stephanie Bruksgård

Anna Nygren

Silvana Enelo-Jansson

Pernilla Danielsson

Regionfullmäktigeledamöter (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel