Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annons

Färre barn och ungdomar mår bra och den psykiska ohälsan ökar. Den psykiska ohälsan har tredubblats de senaste 20 åren bland unga i åldern 16-23.

Region Västmanland märker av den försämrade situationen. Under lång tid har barn och ungdomspsykiatrin inte klarat vårdgarantin och idag väntar hundratals unga på vård hos Barn och ungdomspsykiatrin (BUP). Tidigare har BUP köpt in utredningar för att korta vårdköerna, men som vi har kunnat läsa i VLT börjar pengarna ta slut och nu växer vårdköerna igen.

Att barn och unga inte får vård i tid är ett kraftigt underkännande av minoritetsstyret som består av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga kräver en tillgänglig vård av hög kvalité. Detta är krav som vården idag inte förmår att möta. Det har till och med gått så långt att personalen larmar att BUP inte klara sitt uppdrag.

Det kommer krävas omfattande åtgärder för att hantera dagens situation och korta vårdköerna. I ett längre perspektiv måste åtgärder till som säkerställer att rätt person hamna på rätt vårdnivå, alla behöver inte hamna hos BUP utan med rätt insatser kan fler tas emot på en lägre vårdnivå.

I ett kort perspektiv måste resurser till så att vårdköerna kortas och fler får vård i tid. Att BUP nu minskar antalet köpte utredningar på grund av brist på pengar är oacceptabelt. Vi moderater har därför föreslagit att 10 miljoner kronor skall tas från regionstyrelsens anslag och tillföras BUP i syfte att köpa utredningar, behandling och vård. Med denna resursförstärkning hade köerna kapats avsevärt.

Det är ingen naturlag att den psykiska ohälsan och köerna till BUP ska växa, och med en annan politik för Västmanland kan den negativa trenden vändas och fler få vård i tid.

Mikael Andersson Elfgren

Oppositionsråd (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel