Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt KDU: Snus är en fråga om folkhälsa och tradition

Med Europas lägsta tobaksrelaterade död så kan man tycka att Sverige bör ses som en ledstjärna när det kommer till tobaksbruk. Tyvärr har EU en annan åsikt och det är därför sedan 1992 förbjudet att sälja tobak som är avsett för oralt bruk, med undantag för tobaksprodukter som är avsedda för rökning eller tuggning. Eftersom snuset varken röks eller tuggas är det således förbjudet. Undantaget är Sverige, som sedan vi gick med i EU har ett permanent tillstånd för att sälja snus.

Snus har brukats i över 200 år i Sverige och har blivit en folkkär produkt, både för dess fysiska effekt samt det kulturella värdet. Men hur farligt är det då egentligen?

En ny samlingsstudie som utgått från 25 separata studier utförda i Europa och Nordamerika visar på att det svenska snuset inte ökar risken för varken stroke eller hjärtattack, vilket tidigare påståtts. Studier utförda 2017 vid Karolinska Institutet visade även på att snusbruk inte ökade risken för cancer i varken munhålan eller bukspottskörteln. Vad som istället framkom vid studierna var ett samband mellan dessa sjukdomar och såväl alkohol som rökning. Det blir därför smått parodiskt när EU väljer att förbjuda det som inom forskningen visar sig vara minst farligt, medan de allt farligare produkterna tillåts.

Förutom att den europeiska befolkningen skulle få tillgång till ett tobaksalternativ som är bevisligen mer hälsosam än rökning, skulle även Sveriges ekonomi påverkas positivt om snusförbudet skulle ses över och tas bort. Snuset öppnar upp för möjligheter på arbetsmarknaden i form av jobb, både när det gäller tillverkning och distribution. Samtidigt som arbetsmarknaden gynnas så genererar det även skattepengar för Sverige i form av försäljning och genom arbetare som betalar skatt.

Utan ett EU-förbud skulle snus kunna bli en stor exportvara, vilket skulle leda till än mer skattepengar. Därför vill vi från Kristdemokraterna att EU bör ta till sig vad forskarna säger och sluta upp med häxjakten mot det svenska snuset. Detta är något som skulle gynna både Sveriges ekonomi och folkhälsan i hela Europa.

Simon Berneblad Distriktsordförande KDU Västmanland

Sebastian Amigo KDU Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel