Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt Haddad (L): Ställ högre krav på lärarutbildningar

Universitetskanslersämbetet har nyligen presenterat sin utvärdering kring lärarutbildningen. Att hälften av de utvärderade lärarutbildningarna kritiseras för bristande kvalitet är oerhört allvarligt med tanke på omfattningen. Det är tydligt att flera lärosäten bedriver en verksamhet som inte håller måttet och kritik riktas också mot lärarutbildningarna med krav på åtgärder. Problemet enligt mig är att de har ett helt år på sig att agera för att rätta till bristerna, det borde ställas hårdare kvalitetskrav och bristerna måste rättas till omgående.

Att viktiga och för samhället helt centrala utbildningar som lärarutbildningen får sådan omfattande kritik är oroande och borde sände en varning till regeringen. Vi har länge kritiserat Socialdemokraternas hantering av lärarutbildningen i synnerhet den kraftfulla expansion av platser och där kvantitet, inte kvalitet, varit vägledande.

I princip samtliga lärosäten bedriver lärarutbildning, antalet utbildningsplatser har ökat. Men problemet är inte antalet platser utan att söktrycket är för lågt. Därför är Liberalerna angelägna om att lyfta yrkets status. Det kan handla om höjda lärarlöner och fler karriärvägar, en bättre arbetsmiljö - och inte minst bättre förutsättningar att kunna fokusera på undervisningen i skolan. Ska vi lyckas öka söktrycket så måste vi göra läraryrket mer attraktivt. Konsekvensen blir istället att det inte finns någon konkurrens om platserna vilket är ett problem. Ett lågt söktryck innebär att studenter med låga poäng kommer in men också en kraftfull andel som hoppar av. Kvarvaron, andelen studenter som är kvar på lärarutbildningen, måste förbättras. De är inte tillfredsställande att vi på vissa inriktningar ser att endast hälften är kvar efter några terminer.

Universitetskanslersämbetet kallas nu på vår begäran till Utbildningsutskottet för att redovisa sina slutsatser. Men vi kräver också att högskoleministern agerar för att lyfta kvaliteten på utbildningarna. Läraryrket är det viktigaste vi har och därför måste samhället ställa höga krav på de som vill bli lärare, men också säkerställa att vi har en utbildning som levererar. De lärosäten som inte kan leverera en utbildning med hög kvalitet, en fungerande VFU-verksamhet som är avgörande för studenternas praktiska färdigheter, en fungerande handledning eller en utbildning som har en god forskningsanknytning, ska inte få bedriva verksamhet. Då måste examenstillståndet återkallas eller att lärosätena själva inser att de inte kan bedriva undervisningen och avvecklar. Liberalerna vidhåller också att ämneslärarutbildningen som fortfarande utvärderas ska koncentreras till färre lärosäten för att bygga upp kvaliteten.

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel