Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett lagom EU har blivit en riktig snackis

Det är mycket uppmuntrande att möta Köpingsborna på Hökartorget när vi delar ut material inför EU-valet. Många kommenterar och ställer frågor om vårt valtema, att göra EU lagom igen, som står på alla våra valaffischer och på våra foldrar som vi delar ut under denna valrörelse.

Slätstrukna valbudskap passerar i revy och glöms bort medan KD:s valslogen MAKE EU LAGOM AGAIN har blivit en riktig snackis. Och varje gång våra belackare kritiserar vår slogan att göra EU lagom igen sprids Kristdemokraternas valtema som ringar på vattnet. På nätet, på torget, av grannar, överallt får vi prata om vad vi menar med vår valslogan.

Det handlar om att Unionen idag slits från två håll. Dels från dem som söndrar unionen med extrem nationalism, och dels från dem som vill göra EU till en superstat. Vi vill inte att EU går nån av de vägarna.

Vi säger nej till EU:s klåfingrighet. EU ska ägna sig åt nationsövergripande frågor som att arbeta för fler handelsavtal och att underlätta svensk matexport. EU ska arbeta mot terrorism och stoppa gränsöverskridande brottslighet. EU måste sätta fokus på miljöhoten som faktiskt kräver att vi jobbar tillsammans, eftersom miljöförstöringen inte känner några nationsgränser. 

Vi vill inte att EU utvecklas till en superstat och därför säger vi nej till Europas förenta stater. Vi säger nej till att låta EU ta ut skatt av våra medborgare och nej till ambitionen att EU ska styra vår välfärd, vår socialpolitik. Vi säger nej till att låta EU styra föräldradagarna eller att flytta A-kassan till Bryssel. 

Vi avvisar också en EU-lag om kvoterade bolagsstyrelser och vi tycker att vi i Sverige själva ska få besluta om jakt på varg och skarv mm. 

Detta är några exempel på vad vi menar när vi går till val på att göra EU lagom igen. 

För Kristdemokraterna i Köping

Anna-Carin Ragnarsson, Per Norin och Lars-Axel Nordell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel