Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt C: Därför är EU-valet viktigt för Västra Mälardalen

 
EU-valet i Västmanland
Visa alla artiklar

Den 26 maj väntar ett viktigt val för hela Europa. EU-valet är viktigt och det påverkar helt klart även oss i Västra Mälardalen.

Många av jobben i våra tre kommuner är direkt kopplade till EU:s inre marknad. EU är till största del en handelsunion som regionens industri- och teknologiföretag kan dra nytta av för att växa och vara konkurrenskraftiga och skapa nya jobb. Skatteintäkter som sedan kommer av jobben håller våra kommunala verksamheter igång. Den europeiska inre marknaden finns till tack vare att EU länge satsat på öppenhet och handel. När denna öppenhet nu hotas behövs krafter som kan hitta lösningar som fungerar.

Centerpartiets engagemang är här avgörande för att EU ska fortsätta vara öppet och vara en stark handelsmarknad för växande företag. Centerpartiet behövs även för att EU behöver öka sina klimatambitioner, stå emot de auktoritära krafterna i Ungern och Polen och se till att skogen fortsatt är en svensk angelägenhet.

Centerpartiet har haft en ledamot i EU-parlamentet under den gångna mandatperioden, kungsörssonen Fredrick Federley. Trots att Federley varit ensam så har han och Centerpartiet lyckats leverera på ett flertal områden. För att nämna några saker så har Centerpartiet:

- varit drivande bakom förslaget om ett mer välfungerande system med utsläppshandel.

- lyckats få till skärpningar i användning av antibiotika till friska djur, för att motverka spridningen av antibiotikaresistens och förbättra djurvälfärden.

- garanterat en ökning av andelen förnybar energi i Europa och fått EU att fortsätta se skogen som en resurs i övergången till det förnybara samhället.

- stått upp för det liberala Europa och tagit strid mot länder som Polen och Ungern, som fortsätter gå i en mer auktoritär riktning.

- motarbetat krafter som vill begränsa både kvinnors och HBTQ-personers frihet.

Vi är stolta över det som vi har lyckats åstadkomma. Men det finns mycket kvar att göra och Centerpartiet är redo att ta sig an den uppgiften. Inför nästa mandatperiod söker vi därför förtroendet att fortsätta arbetet för ett bättre, friare och mer effektivt EU. För att lyckas med det behövs Centerpartiet i EU och vi behöver bli fler ledamöter.

Centerpartiet har den pragmatism och det ideologiska mod som kan vara den samlande kraften som står emot både vänster- och högerpopulism. De frihetliga värderingarna behöver bli en kraft att räkna med och en tydlig motkraft till de auktoritära och främlingsfientliga krafter vi ser växa både på hemmaplan och runt om i Europa. Klarar vi att skapa ett nytt momentum i EU är vi övertygade om att framtiden ser ljus ut för det öppna, klimatsmarta och ryggradsstarka Europa.

EU är viktigt för att vi tillsammans ska kunna förbättra vårt klimat och skapa trygga och demokratiska samhällen. EU är avgörande för att vi ska kunna tillvarata köpings-, arboga- och kungsörsbornas intressen i en alltmer globaliserad värld, där ökad handel och öppenhet fortsätter att vara ledstjärnor som skapar en välmående region.

Därför är det viktigt att du som Västra Mälardalsbo går och röstar i EU-valet den 26 maj och rösta på Centerpartiet och Fredrick Federley.

Lars Isaksson (C), kretsordförande Köping

Hans Ivarsson (C), kretsordförande Arboga

Petter Westlund (C), kretsordförande Kungsör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel