Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De behöver mera hjälp – nu

För ganska exakt ett år sedan pekade finansminister Magdalena Andersson ut lagen om stöd och service (LSS) och särskilt personlig assistans till personer med funktionsnedsättning som ett område att spara på. Signalpolitiken har haft effekt. Bedömningarna hos myndigheter, i kommuner och i domstolar har blivit mer restriktiva.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har nu på uppdrag av regeringen granskat hur domstolspraxis och Försäkringskassans tillämpning av vissa regler påverkar assistansersättningen.

ISF bekräftar det vi och många funktionshinderorganisationer har sett. Personer med behov av tidskrävande sjukvårdande insatser nekas eller förlorar nu den statliga assistansersättningen. Det är följden av en otydlig lagstiftning och en åtstramad rättspraxis, säger ISF. I Malmö gick det så långt att en kvinna med MS avled ensam på en toalett. Andra exempel är att förtvivlade familjer inte klarar av att ta hand om sina barn med funktionsnedsättning. Jag har på nära håll sett hur människor får ett värdigt och fungerande liv tack vare assistans. Ett mål som inte hade kunnat uppnås varken med hjälp av hemtjänst eller via en anhörig.

ISF rekommenderar att regeringen ser över lagstiftningen och om rättspraxis verkligen står i överenstämmelse med målen för den personliga assistansen. Dessutom resulterar detta i dyrare kostnader för kommunen. En insats med hemtjänst kombinerad med hemsjukvård blir betydligt dyrare per timme än vad en assistanstimme blir. Dessutom gör denna insats individen till ett vårdobjekt i stället för en person som behöver assistans i vardagen.

Ansvarigt statsråd i regeringen Åsa Regnérs gör vaga uttalanden om att skynda på förändringar inom LSS och assistans men detta räcker inte. En lagändring brådskar för att få stopp på neddragningarna. Den pågående LSS-utredningen ska inte vara färdig förrän 2018. Detta duger inte! Det krävs snabba åtgärder för att räta upp det sluttande plan som människor med personlig assistans och LSS står på idag. Regeringens egna myndigheter säger det tydligt – nu är det upp till regeringen!

Vi i Liberalerna tar strid för LSS, den största frihetsreformen i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. Regeringen kan inte fortsätta göra neddragningar på dem som allra mest behöver stöd. Vi kräver att regeringen tillsätter en haverikommission för att göra en ny bedömning av alla de avslag eller neddragningar som gjorts. Liberalerna avsätter en miljard mer än regeringen i vår budgetmotion för att värna den personliga assistansen.

LSS är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter. Personlig assistans innebär självbestämmande istället för omhändertagande. Nu är det upp till regeringen!

Gunilla Wolinder, För Liberalerna i Kungsör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel