Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Där vikingatiden möter 2000-talet

Motionärer i Lockmora hade märkt en förändring. Plötsligt befann sig en ny runsten vid sidan av spåret.– Jag vill skapa något som kanske finns kvar om tusen år och som kan berätta om oss, säger Jonas Rundberg, skapare av runstenen.

Stenen som naturligt befann sig vid spåret blev en inspiration.

– Jag var ute och gick här och så såg jag denna sten som liksom talade till mig. Jag tycker om snälla stenar med runda hörn så denna var alldeles perfekt att göra någonting på, säger Jonas Rundberg.

Läs också: Kultur från Kungsörs alla hörn

Att få dit texten tog sin tid.

– Det tog totalt kanske 10-15 timmar. Jag fick sitta här med en handslägga och en huggmejsel i omgångar. Det hann passera många som tittade lite konstigt på mig och bara några få vågade fråga vad jag höll på med, säger Jonas Rundberg.

Läs också: Gömda lösenord har placerats ut i staden

Stenen har ett budskap passande motionsspåret.

– Det står ”Du ska motionera mera”, säger Jonas Rundberg och ler stort.

– Jag vet inte riktigt om det kanske är ett budskap till mig själv lika mycket som till alla andra fortsätter han och skrattar.

Tanken är att stenen ska få finnas kvar.

– Det finns något slags behov hos mig att lämna kvar offentlig konst som kan berätta om oss människor som lever nu för arkeologer som hittar stenen om kanske tusen år, säger Jonas.

Han har valt att skriva runorna på modern svenska.

– På så sätt pekar det på vår tid, och så kan man senare förstå att ”jaha, var människorna under 2000-talet så stillasittande att de var tvungna att åka ut till skogen för att springa”, säger Jonas.

Läs också: Medeltid, vikingar och konst i Kulinge

Anledningen till att det blev just runor som ristades in på stenen var enkel.

– Runor och runskrift har alltid varit ett stort intresse, och så är jag utbildad arkeolog så det kändes självklart att skriva i just runor, säger Jonas.

Stenen i Kungsör tänker Jonas att den ska bli en del av något större.

– Att runorna står i en draksvans visar på att det här är slutet av en text.

Han fortsätter:

– Jag har tänkt att det ska blir fyra, fem stenar runt om hela regionen. Jag har exempelvis sett ut mig en riktigt fin sten i Köping som jag tänker att jag ska ta mig an snart, säger Jonas Rundberg.

Men det kan ta en stund innan konstprojektet är klart.

– Eftersom det är så inspirationsdrivet så kan det ta ett tag. Jag måste ju hitta rätt stenar på rätt plats för att bli inspirerad.

Jonas Rundberg är en mångsysslare.

– Jag arbetar som fritidspedagog nu, och jag har länge hållit på med musik och konst som hobby. Men jag har väl alltid haft en dröm om att bli stenhuggare.