Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer lämnar över säckvis med kunskaper

 
Folk
Visa alla artiklar

Christer Lundholm slutar som potatishandlare, Per Hellberg tar vid.

Annons

Under tre veckor i december kommer de att arbeta sida vid sida. Den 1 januari

tar Per och hans hustru över verksamheten helt.

Jag träffar Christer strax efter lunchtid. När jag passerade tidigare på dagen ringlade kön lång, nu står en ensam man vid sidan av lastbilen.

Christer överlåter affärerna åt sin medhjälpare och ber mig gå till baksidan av bilen. Han hissar ner rampen och bjuder in bland potatissäckar, jorddoft och backar med frukt och grönt.

– Se upp, kaminen är väldigt varm, säger han och halar upp min ryggsäck på de bruna säckarna.

Det här har varit Christers försörjning och arbetsplats i drygt 27 år. 1986 köpte han den lilla lastbilen av sin fosterfar Sven Andersson, som själv hade kört sedan 1960-talet. Christer var med och lärde upp sig hos Sven, provade en tid som långtradarchaufför men återgick till handlarbranschen.

Christer gör mellan 80 och 90 arbetstimmar i veckan och lastar och lossar ungefär 80 ton under en veckas tid. Självklart har jobbet satt sig i kroppen. Han är en trogen kund hos chiropraktorn och får med jämna mellanrum hjälp med ömmande muskler och leder.

Christer kommer med sin last till Köping varannan vecka, till Kungsör varje vecka. Han kör också till andra orter i Sörmland och upplever att varje ort har sin egen atmosfär.

– I Köping är folk alltid väldigt vänliga, och man pratar med varandra i kön.

Han har ett socialt jobb där han lärt känna många.

– Jag minns en äldre dam från Flen. Hon och en väninna handlade verje vecka. När den gamla kvinnan låg på dödsbädden sade hon till väninnan; ”Undrar hur det ska gå för potatishandlaren nu?”.

Yrket som potatishandlare har förändrats.

– Förr sålde man massor med höstpotatis som folk lagrade. Så är det inte längre.

Han erbjuder svenskt så länge det går, och förstås inte bara potatis. Utbudet av grönsaker, rotfrukter, ägg, solrosfrön med mera införde han tidigt i sortimentet.

Så kommer Per Hellberg, den nye potatishandlaren. Han är liksom Christer bosatt i Eskilstuna, men jobbar på NCC i Köping. Både han och hans hustru lämnar sina jobb för att börja som handlare.

– Vi ville göra nåt annat.

Den 1 januari tar de över och är i Köpings första gången den 10 januari.

– Då ska Per kunna tömma potatis ur en 40-kilossäck ner i en kasse. Det krävs en del teknik för att inte potatisen ska rulla ut över golvet, säger Christer med ett leende.

Själv tänker han vid 55 års åldern minska arbetstakten och börja trappa ner. Och kanhända tillbringa vinterhalvåret i nyinköpt lägenhet i värmen på Gran Canaria.

När intervjun är över och bilderna är tagna har kön utanför lastbilen vuxit sig lång igen.