Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Riktig journalistik är inte gratis – därför är nästan allt vårt innehåll om corona plusmärkt

I över 100 år var det självklart att betala för journalistiken i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Men under några år i början av 2000-talet började vi att ge bort våra nyheter gratis på nätet. Det misstaget får vi fortfarande leva med.

Vid stora nyhetshändelser höjs alltid röster för att vår rapportering ska vara öppen och gratis att läsa för alla. Så även nu, när coronavirusets spridning skapar oro och väcker många funderingar.

Men riktig journalistik är inte gratis.

Riktig journalistik har aldrig varit gratis.

I år fyller Bärgslagsbladet/Arboga Tidning tillsammans 300 år. Arboga Tidning 170 år och Bärgslagsbladet 130 år.

I långt över 100 år var det självklart att betala för att läsa tidningarna, men den där tankevurpan under några år ställer fortfarande till det för oss, trots att vi nu har lärt oss att betala för innehåll på nätet tack vare tjänster som Spotify, Netflix med flera.

Bbl/AT är, precis som ovannämnda bolag, ett privat företag som behöver ta betalt för sitt innehåll. Vi är inte public service som tittarna/lyssnarna betalar för via skattsedeln. Vi är inte heller någon myndighet som ska bistå med gratis samhällsinformation.

Vår uppgift är att berätta, granska och ifrågasätta det som händer i Köping, Arboga och Kungsör. Det gör vi genom journalistik i olika prenumerationsformer, digitalt och via vår papperstidning.

Det kan låta hårt, men vi finns till för våra prenumeranter. För dem som betalar för att läsa vårt innehåll.

Men det är extraordinära tider och därför publicerar vi en del öppet material om coronapandemin. Tack vare ett samarbete med Expressen, livesänder vi presskonferenser som hålls av bland annat regeringen, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och precis som vanligt kan alla, även de som inte är betalande prenumeranter, läsa våra nyheter gratis på vår nyhetssajt under den första timmen de är publicerade.

I kommentarsfälten i sociala medier finns det de som tycker att vi är samvetslösa för att vi vill ha betalt för vår coronabevakning.

Det är inte av girighet som vi skriver om corona. Vi gör det för att vi är journalister med ett demokratisk uppdrag att ta reda på det läsarna behöver, borde och vill veta. I dessa tider när många är oroade och när rykten sprids är vårt jobb som trygg och trovärdig nyhetsförmedlare ännu viktigare.

Men det är ett arbete som vi måste ta betalt för. Det är ett arbete vi alltid har tagit betalt för.

Annars hade vi aldrig överlevt i 300 år.