Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina tänder till på problemhästar

 
Folk
Visa alla artiklar

Carina Axling arrenderar stallet på Valskog gård, hyr ut boxplatser, har fem egna hästar och är professionell tränare åt andras.

Ägaren till en av de tränade hästarna hörde av sig förra helgen. ”Det går inte att få in honom i transporten”. Några timmar och tjugo mil senare hade Carina lett in hästen i vagnen. För henne tog det tre minuter. 

Hon har gåvan, den där förmågan att kunna läsa och tolka hästarnas kroppsspråk, och tror sig veta vad de tänker och känner. Utan att för den skull kalla sig hästpratare. Sen vad hon egentligen tror och tycker om människor som titulerar sig just så, är en helt annan sak. 

–Ägaren till en av de hästar jag tränat, lejde en djurpratare. Då talade hästen om att den som tränat honom varit hemskt sträng och jämt burit rutiga strumpor. Och det stämde ju, både det där med strängheten och strumporna. 

Hon skrattar till.

–Sträng måste jag vara. Och hålla en röd tråd i det jag gör. Många av hästarna som kommer kan vara ganska elaka till att börja med.

Och missförstådda, lägger hon till. För någonstans i hästens liv har kommunikationen mellan människa och häst brustit, och problemen har uppstått.

Läs mer om Carinas ovanliga yrkesval i Bbl/AT den 10 oktober.