Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bylund till Solvalla med sina 470 hästar

I helgen blir det andra hästkrafter på Solvalla. 1 250 meter racingbana är lagd och det väntas storpublik när bland annat säsongsfinalerna av STCC och Camaro Cup avgörs. Den senare klassen med en mycket laddad Frederick Bylund på startlinjen.

Annons

– Jag har sett framemot det här hela säsongen. Det är inte omöjligt att det blir fullsatt – 25 000 åskådare, säger Valskogsbon Frederick Bylund förväntansfullt.

Förutom att det är en stor racingfest, ser han finalen som en möjlighet att avsluta en annars halvknackig säsong på ett schysst sätt.

– Det har inte varit någon jättebra säsong resultatmässigt, men efter förutsättningarna så har det väl gått hyfsat, säger han.

Senast tävlingen tvingades han bryta.

–Det var riktigt tungt, jag hade känn på en topptioplacering, säger han bistert.

Frederick, som kört den nya Camaro-modellen i en och en halv säsong, har en budget som är förhållandevis stram i jämförelse med förarna i toppen. Vilket han också menar är en orsak till att det inte gått bättre.

– Vår budget är uppskattningsvis en tiondel av de större teamens. Det innebär bland annat att vi inte har möjlighet att åka och testköra på banorna för att hitta rätt inställningar. Vi har mer eller mindre fått chansa inför tävlingarna – och i bland blir det helt fel, säger han.

Men helgens bana på Solvalla har ingen hunnit testköra i förväg. Den mobila banan på 1 250 meter byggdes upp på 72 timmar och består bland annat av 20 000 kvadratmeter racingasfalt, 6400 ton betongbarriärer, 4 300 däck (som skydd) och kräver 50 långtradare vid transport.

– Någon gång måste det ju gå bra, men det kommer att bli hårt.

– Det är trångt och risken finns att det kan smälla. Men förhoppningsvis kan jag ha lite tur.

Vanligtvis körs deltävlingarna på mindre orter som småländska Mantorp och skånska Knutstorp. Att Stockholm nu står som värd väntas locka en annan och större publik. Och han menar att publiken är viktig.

– Som förare märker man absolut när det är mycket publik och taggar till lite extra. Det är kul.

Frederick ligger inför helgens race på 20:e plats i sammandraget av totalt 39 förare. En placering som i nuläget ger honom en plats i morgondagens A-final. Men först väntar dagens kval där det gäller att hålla de närmast jagande förarna bakom sig.

– Det vore jättekul att ta en plast i A-finalen. Men gör jag inte det är ju inte en pole position i B-finalen heller så tokigt.

– Hellre etta i B-finalen än sist i A-finalen, säger han och skrattar.

A-finalen sänds direkt på C More och i efterhand på SVT.