Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot alkohollagen i KAK

Alkoholen har blivit ett självklart inslag på mässor, konferenser, i shoppingcenter, när föreningar träffas. Alkoholhandläggaren Dan Karlsson ser hur fler bryter mot lagen.

En frisersalong i Arboga bjöd kunderna på vin. En butik i Arboga arrangerade en vinprovning för sina kunder. Båda fallen är exempel på brott mot alkohollagen. En lag som människor kan allt mindre om menar alkoholhandläggare Dan Karlsson.

– Frisersalongen gav jag en varning och butiken gjorde jag en anmälan mot.

Det var 19-år sedan Dan Karlsson började arbeta som alkoholhandläggare. Sedan dess har både lagen och människors inställning till alkohol förändrats menar han.

– Attityderna har blivit mer liberala. Varje konferensanläggning i Sverige har ett utbud av alkohol. På mässor och privata möten ska det anordnas vin-, öl- och whiskyprovningar. Det tränger liksom in överallt.

2010 förnyades alkohollagen. Då blev det bland annat tillåtet för mindre butiker och mässor att ordna provsmakningar. Hotellgäster fick beställa alkohol till rummet och cateringföretag behövde inte söka nya serveringstillstånd varje gång de levererade alkohol – ett tillstånd räckte.

Det finns två undantag i alkohollagen då det går bra att servera alkohol utan serveringstillstånd: Det ena gäller äldreboenden där det är tillåtet att servera alkohol till de boende. Det andra är vid stora privata fester, exempelvis bröllop. Om alkoholen säljs måste det vara till självkostnadspris – det är olagligt att göra vinst på att sälja alkohol.

Även om frisersalongen hade sökt tillstånd hade de antagligen blivit nekade. Att bjuda på alkohol i marknadsföringssyfte är inte tillåtet. För att få ett serveringstillstånd ska det också finnas mat i lokalen och ett kök.

På frisersalongen Frissan i Köping har delägare Sanja Hartz märkt av kundernas törst.

– Flera av mina kunder har frågat efter vin eller bubbel på fredagseftermiddagarna, säger Sanja Hartz.

Inför tjejkvällarna som anordnas i både Köping och Arboga diskuterar många butiksägare om de ska bjuda på alkohol.

– Jag blev osäker på om det var tillåtet och kontaktade alkoholhandläggaren. Jag minns inte exakt vad han sa men det slutade med att vi lät bli för det var så krångligt att få tillstånd.

I samband med att alkohollagen ändrades 2010 ökade också kravet på kunskap hos den som söker serveringstillstånd. För att få servera alkohol till sina gäster måste krögaren, förutom att klara de andra praktiska kraven, svara rätt på ett antal frågor i ett kunskapstest.

De grövsta brotten mot alkohollagen handlar om langning till minderåriga och kan ge fyra års fängelse.

Utdrag ur alkohollagen

7 kap, 2 §: ”Vid marknadsföring av tjänster eller vid försäljning av andra varor än alkoholdrycker får sådana drycker inte lämnas som gåva.”

8 kap, 1 §: ” Serveringstillstånd krävs dock inte om serveringen

1. avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer,

2. sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, och

3. äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.”