Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bror lär pensionärer att fotografera

I Köping lär han ut grunderna, i Kolsva diskuterar han bilder

Bror Backman blev tillfrågad om han ville hålla studiecirklar i fotografering för ABF och tackade ja. ”Men jag tar inte ut någon ersättning som cirkelledare och deltagarna betalar inget för att vara med”, säger han.

Kolsva. Varje tisdag klockan 13 blir han hämtad i Köping och skjutsad till Kolsva och sedan tillbaka av studiecirkelns medlemmar.

Nu står Bror och dagens chaufför, Paavo Bolmefalk, utanför kommun-

huset i Kolsva och huttrar i den råkalla vinden.

Folk går ut ur huset, men ingen går in.

Några minuter senare dyker Leif Jonsson upp med nyckel till lokalen och strax efter Björn Felde, och så får vi komma in i värmen.

Bror berättar om studiecirklarna i fotografering som riktar sig till pensionärer.

– Jag vill inte kalla mig kursledare, utan är mer en person som håller ihop cirklarna och för närvarolistor. Och det är väldigt roligt att kunna lära andra någonting som man själv kan.

– De ger väldigt mycket tillbaka. Jag träffar likasinnade, lär känna trevliga människor och får nya kunskaper. Och jag hatar att bara sitta i soffan hemma och inte ha något att göra.

I Köping är det hälften kvinnor och hälften män i gruppen, i Kolsva bara män.

Bror upplever att kvinnor ställer fler frågor, ofta ser motiven på ett annat sätt än männen och i regel inte är lika tekniskt intresserade.

Deltagarna fotograferar med allt från telefoner, kompaktkameror till avancerade systemkameror.

– Många har fina kameror men vet inte hur de ska använda autofokusen och får skärpan på fel ställe. Då blir ju inte bilderna så bra. Vi repeterar mycket.

I Kolsva startade cirkeln i fotografi innan Bror började som cirkelledare.

– Jag har inte så mycket att lära dem här. Här fotograferar vi mycket, tittar på varandras bilder, ser vad de är tagna på för sätt, diskuterar hur man har gjort och om man kunde göra något annorlunda.

Bror har delat ut ett dokument med många av de fackuttryck som används inom fotobranschen.

– Vi lär oss några i taget.

Själv har han en lång bakgrund inom föreningslivet. I Köpings brukshundsklubb ledde han tidigare kurser som utbildad instruktör och bedömde hundar som unghundsbeskrivare. Han tävlade också på lägre nivå med sina två schäfrar.

I 17 år har han varit ledare i Unga Örnar. I Köpings Fotoklubb är han förstås också med, och går själv på utbildning i föreningen.

– Det är en väldigt bra och rolig kurs.

Och nästföljande dag ska Bror hämta sin sprillans nya kamera i Västerås.

Bror Backman

Kommer från: Vasa i Finland. Flyttade till Sverige som 18-åring 1962, men återvände 1964 och gjorde värnplikten i hemlandet.

Förebild inom fotografin: Ingen speciell.

Favoritmotiv: Natur, fåglar, lite makro. Fotograferar gärna i svartvitt.

Kamera: En Nikon D 5200 med en uppsättning olika objektiv. Har långt tillbaka haft en Rolleiflex och en Practica.

Bästa ljuset: Halvmulet, ett ljus som inte ger så stora kontraster.