Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo-Göran har ett mullrande motorintresse

 
Folk
Visa alla artiklar

I 40 år har Bo-Göran Haals hållit på med motorer i någon form. Det har handlat om allt från enduro till streetrace. Nu är det klassisk roadracing som gäller.

Annons

Sedan år 2010 har Bo-Göran tävlat inom sporten, men intresset för motorer sträcker sig längre bak i tiden.

– Jag har alltid läst motorcykel- och biltidningar. Så fort jag fick körkort började jag tävla.

Först var det motorcykel i skogen som gällde, sedan gick det över till bilar och dragracing. Nu är det motorcyklar som gäller igen.

– Jag har aldrig varit en sån där nörd. Jag håller på med motorcykeln ett år till kanske sedan kan det bli dragracing igen.

Men än så länge syns det på Bo-Göran att han älskar motorsporten, och allt vad det innebär.

Klassisk roadracing betyder att Bo-Görans hoj är av en äldre variant. Den är från 1972. En Yamaha – hans favorit. Snabbt byggde han om den så att den blev tävlingsduglig.

– Hade det inte varit för just den hojen vete tusan om det hade blivit av.

Det var Bo-Görans fru som tipsade Nära om sin man och hans intresse för motorer, men själv är hon nog lite nervös över sin makes säkerhet – speciellt när de tar sig ut på den frusna sjön för att träna.

– Hon tycker vi är galna. Hon vill aldrig följa med och titta heller, säger Bo-Göran och lägger till att det visst kan bli väldigt spännande där ute på den frusna sjön.

När det är dags för tävling så ställer motorcyklarna upp precis som bilar, förklarar Bo-Göran.

– Det är värst före start. Jag är väldigt nervös innan. Man vill inte göra bort sig eller vurpa.

Han tycker inte om att köra när det regnar. Då blir det så halt.

– Ibland tappar man greppet och då är det ajöss. Det brukar bli väldigt trasigt.

Då handlar det både om hojen och den egna kroppen. Som tur är har Bo-Göran inte varit med om någon allvarlig olycka.

– Det är bara att köra med förstånd, säger han.

Förra helgen var det tänkt att han skulle tävla på Gälleråsen. Tyvärr fick han stå över då det visade sig att hans motor behövde lite mer omtanke än vad han skulle hinna ge den.

– Det är egentligen inte så kul att skruva. Det är roligare att köra, säger Bo-Göran med ett leende.

Bo-Göran är med och tävlar i svensk classic racing cup. Den sista deltävlingen kördes på Gälleråsen. Bo-Göran hoppades att det kanske fortfarande fanns en chans till pallplats för honom trots att han själv inte kunde delta.

– Det beror på hur de andra kör, säger han under intervjun.

Några dagar senare är det en glad Bo-Göran som ringer upp och berättar att han lyckades få en plats på pallen trots allt. Han slutade på en hedrande tredjeplats i cupen.