Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir tredje störst i landet

Våren 2016, om ett knappt år, kan whiskyproduktionen vara i full gång i Arboga.

I förra veckan avslöjades att whiskyföretaget Nordic Whisky Capital ska etablera sig med en tillverkningsenhet i Arboga. För kommunens näringslivsenhet är det ytterligare en fjäder i hatten att man lyckats locka ännu ett företag som kommer bli känt över hela landet.

Företaget blir känt på så sätt att dess produkter kommer att finnas tillgängliga på vartenda systembolag i landet. Med en årsproduktion på 100 000 flaskor riktar man in sig på den svenska marknaden.

– Svenskproducerad whisky kommer i första hand att säljas i Sverige, men vi kommer att ha mångdubbel kapacitet, berättar företagets vd Håkan Jarskog.

En av anledningarna till att företaget valde just Arboga är de lokaler som erbjuds i Arboga Teknikpark, industriområdet som i folkmun kallas för flyget, eller CVA. Det kom till under slutet av andra världskriget och var platsen där flygvapnets motorer servades

Nu ska det bli whiskytillverkning och det av ett företag som tidigare mest investerat pengar hos andra whiskytillverkare. Bland annat är man näst största ägare i Box (Sveriges näst största tillverkare) och även delägare i den största tillverkaren Mackmyra.

Med 100 000 flaskor i årsproduktion blir den nya tillverkaren den tredje största whiskyproducenten i Sverige.

Alla papper är inte påskrivna, men Håkan Jarskog är säker på att det blir som tänkt.

– Vi har blivit beviljade ett investeringsbidrag från länsstyrelsen på 1,5 miljoner kronor och hela projektet handlar om en investering på 15 miljoner. Planeringen har pågått i två år och vi räknar med att vara i gång under våren 2016, säger han.

Utrustningen kommer att beställas från Italien och enligt Håkan Jarskog blir det en anläggning som inte är speciellt vanlig.

– Vad jag vet finns det bara två till i hela världen och de ligger båda i Japan. Normalt sett har destillerierna en av två möjliga panntyper, vi kommer ha båda typerna. Det handlar om en kort och tjock, som ger en robust och rökig whisky och en långsmal panna, där drycken blir mycket fruktigare och mindre rökig.

Med tanke på att den nya whiskytillverkaren har en stor experimentlusta, lär det blandas friskt mellan de två olika destillaten.

Så mycket närproducerat blir det dock inte, åtminstone inte till en början.

Anledningen är att det är ont om svenska mälterier, där kornet förädlas. Därför måste man söka sig utanför landets gränser.

– Men vi ska verkligen bli ett Arbogaföretag och sätta Arboga på kartan, säger Jarskog.