Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betyg för elvaåringar får underkänt i Arboga

Betyg till 11-åringar? Om Alliansen får som den vill kan betygsatta fjärdeklassare bli verklighet år 2017. I Arboga möts förslaget med skepsis både hos skolpersonal, föräldrar och elever.

Annons

 Att ge betyg till fjärdeklassare som ett led i att minska resursbristen bland lärarkåren är inte rätt sätt, enligt fyrabarnspappan Fredrik Martinson i Arboga.

– Ge lärarna fler och bättre möjligheter till att fokusera på elevernas individuella kunskapsutveckling i skolan så kommer elevernas resultat som ett brev på posten oavsett årskurs, säger han

– Jag ser ingen vits att införa betyg redan i fjärde klass. Egentligen har man ju inte nytta av dem förrän man ska söka gymnasium, fortsätter han.

Christina Arvidsson är lärare på Nybyholmsskolan i Arboga. Inte heller hon tycker att tidigare betyg skulle vara ett steg i rätt riktning.

– Jag tror inte att eleverna är mogna för att få betyg redan i fyran, säger hon. 

Christina Arvidsson är klassföreståndare för klass

4F, en grupp med totalt 25 elever. Hon har undervisat i just årskurserna 4 och 5 de senaste fem åren.

– Jag tycker det är tillräckligt tufft för de här eleverna utan betyg i dag. Skolan är inte det enda som står i fokus hos barn och föräldrar. Därför tror jag att eleverna måste vara lite äldre för att kunna hantera de krav en del känner att betyg innebär.

Däremot finns det andra delar av Alliansens ändringsförslag som Christina är mer positiv till. Att de nationella proven skulle rättas externt till exempel.

– När jag hörde om det på nyheterna i morse så kände jag bara: Jippie! Äntligen!

Som det är nu anordnas nationella prov varje år för elever i årskurs 3, 6 och 9. De rättas av klasslärarna själva.

– Jag har länge önskat att vi skulle kunna skicka iväg proven till en oberoende part för rättning, säger Christina Arvidsson.

Men om någon av de föreslagna förändringarna blir verklighet återstår att se.

– Det märks ju att det är valår på de här förslagen, säger Christina.

Hon tycker att lärarkårens resursbrist skulle behöva lösas på ett helt annat sätt än genom att ta bort de skriftliga omdömena.

– Att byta ut omdömena mot betyg skulle inte göra så stor skillnad för oss lärare. Vi har ju den tid vi har och vi måste hinna med samma planering oavsett, säger hon.

– Jag tycker snarare att det handlar om samarbete och samplanering mellan olika klasser och skolor. På så sätt kan man slippa att två personer sitter på varsin kammare och planerar samma typ av lektion.

Vilhelm Larsson är en av eleverna i 4F. Han tycker att betyg är bra. Men han vill gärna vänta ytterligare ett par år med att få dem

– Det är ett bra sätt att se hur man ligger till i de olika

ämnena och det är roligt att veta hur man ligger till. Men jag tycker att det är bra att vänta lite tills man är större innan man får dem.