Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergslagenblir poesi

Merit Åhs Janbrink debuterar med diktsamlingen Blå slagg på marken. 10 augusti presenterar hon sin bok på Stadsbiblioteket.

Annons

Alla som tillbringat en längre tid i Bergslagen har skaffat sig någon slags relation till gruvdriften och dess miljö, även om mycket är historia i dag. Merit Åhs Janbrinks första poesisamling ”Blå slagg på marken” utgår just från då och nu, och kan läsas med igenkänning av de flesta som upplevt eller bara hört talas om ”gruvdöden”.

– Temat är Bergslagen, framförallt det Bergslagen som blivit kvar sedan gruvdriften minskat och lönsamheten dragit någon annanstans, berättar Merit, som är född i Ställberg och uppväxt i Kopparberg innan hon kom till Arboga under högstadiet.

Merit började skriva dikter som 15-åring. Då på rim, med tiden har hon hittat sitt eget uttryckssätt.

Diktaren Dan Andersson har varit till stor inspiration. På andra sidan kommungränsen i Ställberg ligger Bränntjärnstorpet där Dan Anderssons farmor bodde med sina fem barn. Dan Andersson tillbringade mycket tid i trakterna.

– Vi drar lite åt samma tonläge. Men det är svårt att säga om det är den gemensamma miljön i Bergslagen som inspirerat båda, eller om jag är inspirerad av honom.

Till skillnad från favoritpoeten skriver Merit på fri vers. Och om hon själv ska beskriva, även med ord präglade av visst vemod.