Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bbl/AT-journalistkan vinna Guldspade

Artikel 10 av 10
Dokument Vikbo
Visa alla artiklar

Avslöjandet om flygkatastrofen i Vikbo väckte känslor, ställde makthavare till svars och gav anhöriga hoppet tillbaka. För det kan Bbl/AT:s Ulf Eneroth vinna den åtråvärda Guldspaden i rekordhård konkurrens.

Annons

– Det känns förstås väldigt hedrande att bli nominerad i det här sammanhanget. Och den här historien är helt klart den jag känt mest för under alla mina år som journalist, säger en glad och stolt Ulf Eneroth.

Han anade tidigt att sanningen om flygolyckan i Vikbo, 1960, ännu inte hade berättats.

– Händelsen har jag känt till, men så bestämde jag mig, faktiskt på semestern, att läsa haverirapporten och den fick mig minst sagt att häpna.

Det är den värsta flygkatastrofen i Sverige som drabbat civila på marken, med sju döda på en gård i Vikbo utanför Köping. Men när Bärgslagsbladet/Arboga Tidning granskade omständigheterna inför höstens 50-årsminne avslöjades hittills okända, medvetet mörklagda och dolda bakomliggande faktorer till tragedin.

Det som i ett halvt sekel betraktats som en lika tragisk som osannolik, slumpartad olycka visade sig vara en direkt konsekvens av det omtalade kalla kriget.

Sverige ville inför stormakterna USA och Sovjet upprätthålla bilden av ett starkt flygförsvar och tillät därför i tysthet bristfälliga flygplan att vara i luften. Alternativet var ett kraftigt försvagat svenskt attackflyg under ett år av reparationer – med planen på marken – vilket på den tiden inte ansågs tänkbart, förklarade nuvarande flygvapenchefen Anders Silwer efter avslöjandet i Bbl/AT.

Sju människor blev därmed offer för det kalla kriget när ett havererat, övergivet Lansenplan den 26 oktober 1960 brakade rakt in i köket på Vikbo gård. Kvar på flygflottiljen låg reservdelar som det visserligen fanns order om att installera i planet men som inte hade genomförts.

På över 30 sidor i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, samt sex i tidsskriften Fokus, kunde Ulf Eneroth, efter timmar av enträget arbete, presentera avslöjandet.

Guldspadenpriset delas ut av Föreningen Grävande Journalister vid Grävseminariet i Växjö 26 mars.

Ulf Eneroth är nominerad i klassen Mindre dagstidning, vilket i princip omfattar hela den svenska dagspressen - undantagna ”drakar” som DN/SvD och kvällstidningarna som är ensamma om mer än 100 000 i upplaga.

Dokument Vikbo slåss om priset med två andra grävjobb, i Nerikes Allehanda och i Norrländska Socialdemokraten. De tre bidragen valdes ut av 46 inskickade bidrag till just den här klassen i Guldspaden .