Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balázs Göransson: Nu krävs mer distansarbete för att möta smittan

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sverige och Västmanland står på randen till en katastrof. Krisen som utspelar sig saknar motstycke i modern svensk historia.

När jag skriver detta skördar Corona-viruset över tvåhundra människoliv i Italien varje dygn. UD har avrått från resor till alla länder. Flera europeiska länder har stängt ner stora delar av sina samhällen.

Viruset sprids genom mänsklig kontakt och förefaller vara mycket smittsamt. Oftast självläker den smittade personen eller kan behandlas effektivt medicinskt. Men när många insjuknar samtidigt överbelastas sjukvården och människor som annars skulle ha klarat sig dör.

Det absolut viktigaste är därför att vi saktar ned smittspridningen. Sjukvården måste få det andrum den behöver för att kunna behandla de patienter som måste få vård.

Ett av de mest effektiva sätten att göra det på enligt världens smittskyddsexperter är social distansering.

Vi måste minska kontaktytorna som viruset sprider sig genom. Kortfattat måste vi undvika att träffa andra människor så mycket det går.

Det kräver en omläggning av vårt sociala liv men framförallt kräver det att vi ändrar vårt sätt att arbeta. Det är på våra arbetsplatser och i kollektivtrafiken som de flesta av våra dagliga kontakter sker.

Om en medarbetare blir sjuk är risken stor att smittan sprids vidare till andra. Våra arbetsplatser får inte bli smittohärdar. Varje medarbetare, mellanchef och högre chef har ett ansvar att tillse att det inte blir så.

I Sverige har vi tack vare digitaliseringen bättre möjligheter till distansarbete än de allra flesta. Få länder är så uppkopplade mot internet som Sverige.

Det betyder att många av oss – om än inte alla – har möjlighet att sköta delar av våra arbetsuppgifter på distans. Det gäller i hög grad Västmanland där digitaliseringen är utbredd, inte minst inom offentlig förvaltning.

Många har inte möjlighet att jobba på distans. Det gäller inte minst sjukvårdspersonal, polis och andra yrkesgrupper som hjälper samhället att fungera i kris. Men andra har det, och ju färre som trängs på bussar och arbetsplatser desto mer skyddar vi de människor som inte kan stanna hemma.

Chefer i Västmanland, både inom offentlig förvaltning och privata företag, bör snabbt öka sina medarbetares möjligheter att arbeta på distans och undvika onödiga fysiska möten och besök. Det krävs för att minska smittspridningen och är en solidaritetshandling mot de som inte kan stanna hemma, liksom mot de sårbara människor som inte överlever en infektion utan sjukvård.

Det skapar också uthållighet i verksamheten. Vad händer om många anställda på ett kontor insjuknar samtidigt?

Vi kan inte vänta på direktiv ovanifrån. Varje människa har ett ansvar att göra det som kan göras.

Markus Balázs Göransson

Biträdande lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och västmanlänning

Markus Balázs Göransson är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel