Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äventyrslust förde Pentti till Sverige

 
Folk
Visa alla artiklar

Att spela dragspel är Pentti Viljaviittas stora passion har knappast undgått någon som bor i Kolsva. Han är dock ledsen över att färre och färre spelar instrumentet.

Annons

– Jag kommer ihåg när jag var liten och älskade att lyssna på dragspel. På lördagskvällarna klockan halv åtta sände de dragspelsmusik från Motala och jag satt och rattade in det varje vecka på vår batteriradio.

När han var nio år fick han sitt första dragspel. När han var tonåring arrangerade han och några vänner en teaterföreställning på ungdomsgården. Pjäsen hette ”Viktor och Klaras snesteg”. Pentti spelade dragspel i pjäsen.

Även när han gjorde lumpen i flottan i Åbo och Helsingfors fick han spela instrumentet.

– Jag spelade bland annat för officerarna på deras dansfester, så det gjorde ju att jag hade det lite lindrigare än de andra, skrattar Pentti.

Till Sverige kom han i mitten av 50-talet och hamnade då i Ångermanland där han jobbade i skogen och flottade timmer.

– Jag flyttade för att jag ville ha spänning och hade tänkt stanna i några år i Sverige och därefter åka till Norge och Danmark. Men arbetet gjorde att jag blev kvar.

Läs mer på Nära i Bbl/At den 1 augusti.