Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att få bygga nåt stort ledde till avhandling

 
Folk
Visa alla artiklar

Magnus Åhs hamnade i byggbranschen för att han ville ha något att visa sina barn. Nu disputerar han i Lund den 20 maj.

Annons

Magnus har en egen inställning till det här med högre akademiska studier. ”Alla kan, bara man är tillräckligt motiverad och envis”. Snart presenterar han sin doktorsavhandling – och siktar ännu högre.

Han är på besök tillsammans med hustrun och de två sönerna hemma i Arboga hos föräldrarna. Inte bara påsken ska firas utan också Magnus 40-årsdag.

Det var i Arboga han växte upp, avslutade NT-programmet på Vasagymnasiet med halvbra betyg, så säger han själv, och läste vidare till byggingenjör i Västerås.

–Jag kände en längtan efter att få vara med och bygga nåt stort och fint, som jag sen kunde peka på och berätta för mina barn att jag hade varit med och gjort.

Så blev det också.

Bygget av Öresundsbron. Stort så det räcker till.

Innan dess hade Magnus klarat av värnplikten, upptäckt att lågkonjunkturen på 1990-talet gav få jobb och sökt sig till Lunds universitet. I Lund har han blivit kvar.

Efter fyra och ett halvt års studier till civilingenjör inom väg- och vatten blev han inblandad i byggprojektet mellan Sverige och Danmark.

–Det var häftigt. Jag har varit uppe i de 204 meter höga pylonerna som bär upp hela bron.

Magnus fick också många kontakter, inte bara på Sundlink där han var anställd, utan också med folk inom Skanska, som var en annan av aktörerna kring Öresundsbron.Han nämner Ulf Jönsson som en mycket betongkunnig man.

Så gestikulerar Magnus i soffan där han sitter och rynkar ögonbrynen.

–Jag ser då och då i tidningarna att det felaktigt skrivs cementgolv. Det finns inga cementgolv, det är fel, utan golven består av en blandning av cement, vatten och grus, alltså betonggolv.

Ja, han borde ju veta.

Magnus anställdes av Skanska 1999 som projektledare för att utveckla fuktmätningssystem i betong.På Skanska var han kvar till 2007, då han blev klar med sin tekniska licentiat, så kallade halvdoktor, efter att också forskat i två och ett halvt år.

–Jag var något som kallas industridoktorand, och hade hela tiden lön av Skanska.

Att Magnus överhuvudtaget valde forskningsvärlden får han tacka Lars-Olof Nilsson för, då lärare på Chalmers i Göteborg.

–Han föreslog att jag skulle gå en kurs i Lund som skulle kunna ge mig möjligheter att doktorera. Enligt ryktet hade de haft ögonen på mig länge.

Fyra år senare har Magnus också hunnit med att vara barnledig med äldsta sonen, bytt arbetsgivare till CBI Betonginstitutet på 20 procent samt Lunds Tekniska högskola den resterande tiden och forskat i ytterligare två och ett halvt år.

Han har fått fem artiklar publicerade som han har presenterat på konferenser runt om i världen. Men roligare ändå är att andra forskare redan har refererat till Magnus forskning i egna artiklar.

–Det är en speciell känsla att vara en liten, liten del i det stora pusslet som heter vetenskaplig forskning.

Och nu disputationen i maj och promoveringen därefter. Sen siktar han på titeln som docent. Då har ännu en dröm gått i uppfyllelse.

Magnus ger slutligen ett gott råd till ungdomar.

–Välj att göra det ni tycker är roligt.