Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinningen - deli ett stort kretslopp

På Kungsörs återvinning snurrar det mesta runt som i ett kretslopp. Människor som kommer från lång tids arbetslöshet får jobb, kläder och prylar tas om hand och säljs i butiken. Pengarna går till olika projekt i främst Vitryssland och Lettland.

Sedan 1996 har Kungsörs återvinning varit den verksamhet, som genom samverkan med Arbetsförmedlingen, Kungsörs kommun, Försäkringskassan och Centrumkyrkan i Kungsör varit en möjlighet till arbetsträning och gemenskap under kortare eller längre tid. Under tre års tid har drygt fem miljoner plagg skickats iväg till Lettland och Vitryssland.

I november 2010 byggdes ett nytt soppkök i Lettland. Kungsörs återvinning har cirka 30 000 besökare per år. Att den har satt Kungsör på kartan kan man lugnt konstatera.

Anders Olofsson blev föreståndare för Kungsörs återvinning för cirka tre år sedan. Sedan dess har man främst fokuserat på att fräscha upp butiken medan hjälparbetet har fortsatt som vanligt.

– Det har varit tryck här i sommar och mycket turister, säger Anders. Själv tror han att det gått mycket från mun till mun och att folk vet att man kan vänta sig nya saker när man kommer hit från gång till gång.

– Vi försöker alltid få fram nya grejer. Och vissa dagar nu under sommaren har faktiskt det mesta gått åt under dagen. Så då är det bara att ruscha fram nytt till nästa. Men det gör vi ju så gärna, menar Anders.

Läs mer i Tisdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning!