Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare Valborg med vuxna på stan

Valborgsmässonatten för ett år sedan var inget rättesnöre för ett gemytligt firande. Många ungdomar var onyktra. En vuxen dök upp på Brandsta för att vara med och nattvandra. Nu vill fältverksamheten och polisen få tag i fler engagerade vuxna.

Annons
Promenadsällskap. Ulrika Hellström, Tony Hiller, Zack Segelström, Sören Karlsson och Magnus Axelsson vill se vuxna på stan på Valborg. Nattvandrarna går alltid i grupp.

Närpolisen bedömer att festandet på Valborgsmässoafton inte längre är så stort. För bara tio år sedan var fylleriet mycket mer utbrett. Trots det är Valborg fortfarande en inkörsport till ungdomars alkoholdebut. Och vid de tillfällen som Valborg inträffar i samband med en helg och det väntas fint väder – som det gör nu, är möjligheterna större att alkoholdrickandet ökar.

Fritidsledare Henrik Segelström minns att det var mycket fylla förra året. Bara en vuxen dök upp på Brandsta för att vara med och nattvandra.

– När elden falnat går ganska många hem – då lämnar man stan åt ungdomarna. Det skulle betyda mycket om några kunde stanna kvar lite längre.

Vuxna gör skillnad, det är de överens om. Den som tvekar kan fråga närpolischef Sören Karlsson. Han är bestämd i sin åsikt.

– Ur polisiär synpunkt tycker vi att det är oerhört viktigt med föräldraengagemang. När det finns vuxna på stan blir det betydligt lugnare.

Läs mer i torsdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

Annons