Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration vid Kallstensgården

På torsdagskvällen strax före klockan 21 attackerade ett tiotal personer flyktingförläggningen Kallstengården i Arboga.

Annons
Många var fortfarande uppe när klockan närmade sig midnatt.

Alla medverkande demonstranter ska ha varit män från Stockholmstrakten, i åldrarna 18-30 år. De hade med sig plakat, skrek i en megafon och kastade ägg, enligt polisen. De höll upp banderoller med organisationssymboler för en högerextrem ungdomsorganisation, som tidningen Expo kallar för nazistisk, och som männen ska tillhöra.

- Det kom det människor hit. De skrek "go away" och "arabic no good" berättar en man på bruten engelska  som bor på Kallstensgården.

Ingen person ska ha blivit skadad. Polis på plats upplöste demonstrationen och demonstranterna avvisades därifrån, men ingen person greps. De inblandade i demonstrationen är misstänkta för brott mot ordningslagen - olaga demonstration.

(Uppdaterad 14/8 13:26)

Efter attacken har polisen gjort ett nytt bedömningsläge angående bevakningen av Kallstensgården. Bbl/AT har tidigare berättat om bevakningen som Kallstensgården varit föremål för efter morden på Ikea, där den misstänkte mördaren var en av de boende på gården.

– Det har handlat om både poliser på plats och rondering, säger Lisa Sannevik, presstalesperson på polisen i Västmanland.

Efter händelserna har man hos polisen gjort en ny bedömning av säkerhetsläget.

På vilket sätt?

– Jag vill inte gå in på detaljer eftersom det har med vår taktik att göra. Men det kommer att finnas en fortsatt polisiär närvaro.

– Men det finns inget konkret hot mot boendet, säger hon.

Den större närvaron av poliser finns även fortsatt på gatorna i Arboga centrum, vilket flera personer Bbl/AT vittnat om.

– Det är vad våra trygghetsskapande åtgärder handlar om också och folk får gärna ta kontakt med oss och ställa frågor.

På Migrationsverket, som har fortsatt extra personal på boendet, säger man sig vara nöjda med säkerhetsläget.

I Arboga säger boende att det är färre asylboende i centrum nu, stämmer det?

– Vi har fått indikationer på att det finns en oro för att gå dit. Vår förhoppning är att det ska återgå till det normala i takt med att dagarna går, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Mer läsning

Annons