Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkens öde blev en stridsfråga

Styrelsen i bostadsrättsföreningen har hotats och polisen utreder nu fallet. Anledningen: En björk ska tas bort på gården – ett beslut som de boende tagit genom en omröstning.

Annons
Björken intill lekplatsen på gården ska tas bort, enligt en omröstning bland bostadsrättsinnehavarna. När resultatet blev känt hotades styrelsen.

En mamma och hennes barn sitter på en filt på gräsmattan och fikar. Den lilla lekplatsen ligger några meter ifrån, och tätt intill den en gammal björk, på den idylliska innergården på bostadsrättsområdet Gullvivan, ett stenkast från Hällbackens sjukhem på norr i Arboga.

Men bakom den natursköna bilden råder ilska kring en fråga som onekligen delat gården i två läger. På ena sidan står de som vill ha björken kvar, på andra sidan de som vill ta bort den.

Förslaget att ta bort björken har, precis som alla andra förslag från medlemmarna i bostadsrättsföreningen, lämnats i föreningslådan som finns uppsatt i tvättstugan. I förslaget framkommer synpunkter på att björken gör ifrån sig alldeles för mycket frön som blåser in på exempelvis balkonger, men även in i köket i vissa lägenheter. Speciellt i somras då det var väldigt torrt.

I vanliga fall tar styrelsen beslut i frågor från förslagslådan, men i det här fallet ville den att de 32 som bor på gården skulle få vara med och tycka till genom en omröstning. En enkät delades ut och med knapp majoritet vann förslaget att ta ned björken.

Men efter att styrelsen gått ut med resultatet, har den alltså utsatts för hot.

– Hela styrelsen har hotats och vi har polisanmält det som olaga hot, förklarar bostadsrättsföreningens ordförande Torkel Stödberg.

Tomas Persson på polisen i Arboga bekräftar att hotet anmälts och att fallet nu utreds i Köping.

Eftersom resultatet rivit upp så mycket känslor, har styrelsen nu beslutat att ligga lågt i frågan en tid framöver. Vad som händer nu är skrivet i stjärnorna.

Torkel Stödberg understryker att styrelsen varit öppen i frågan och att det faktiskt är de som bor på gården som på ett demokratiskt sätt fått fatta beslutet.

Missnöjda har sedan i sin tur gått runt bland de berörda med en egen enkät för att kolla av läget. Enligt en bostadsrättsinnehavare, som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning varit i kontakt med, ville då en klar majoritet ha kvar björken. Resultatet av den undersökningen blev 19–7 – för björkens överlevnad.

– Vi har låtit alla säga sitt. Säg att det skulle vara ett kommunval och någon skulle vara missnöjd med resultatet, inte kan man väl då gå ut och på egen hand göra ett omval, säger Torkel Stödberg.

Efter att hot framförts mot styrelsen bemannas expeditionen intill gården av minst två personer. Om något mer skulle hända, menar Torkel, så finns på så vis vittne.

Resultatet av omröstningen

Bostadsrättsföreningens styrelse gav de 32 som bor på gården chansen säga sitt i frågan om björkens framtid intill lekplatsen.

Enligt styrelsen svarade nio att björken ska tas bort och åtta tyckte att den ska få stå kvar. En var neutral och en svarade att om fler ville ta bort björken så gav den sitt medtyckande. Resten, det vill säga 13 hushåll, svarade inte på enkätfrågan.

Det slutgiltiga resultatet, att björken ska tas bort, förmedlades ut. Men när vissa efterlyste detaljer kring enkäten – exempelvis hur många som röstade samt röstfördelningen – blev det nej från styrelsen, trots påstötningar. Då gick ett par boenden runt och frågade de berörda och fick ett helt annat resultat – 19 ville ha kvar björken och 7 ville ta bort den.

Mer läsning

Annons