Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann-Sofi samlar på små serviser och vackra pelargoner

Artikel 111 av 300
Folk
Visa alla artiklar

Hon är en samlare, Ann-Sofi Wiik. Både av dockserviser och pelargoner. Varför hon gillar att samla vet hon inte – men tror att det har med pysslandet att göra.

Annons

–Men ska det här reportaget handla om mig så måste vi ta en tur runt i trädgården innan vi tittar på dockserviserna!

Ann-Sofi står på gången utanför villan i Västanfors och säger välkommen. Hon visar stolt upp kryddgården och landet med vitkål, majs, bönor, potatis, pelargoner och den nya porlande dammen med fiskar. Det är i pysslet hon lägger sin själ numer. Pysslet med pelargonerna i växthuset. Och med dockservisen.

I skåp, hyllor och fönsterbläck står uppemot 60 små serviser i olika grader av mini. En kopp som en tumnagel eller bara marginellt mindre än dagens espressokoppar. Några av dem är ”finare” än andra, tillverkade på 1800-talet och början av 1900-talet i Rörstrand eller Gustavsberg. Andra är av plast eller trä, några är från Ryssland och Kina.

Läs mer om Ann-Sofi Wiik som tillbringat 20 av sina år i Medåker. Artikeln om henne finns med i Bbl/AT den 4 juli.