Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann-Sofi samlar på små serviser och vackra pelargoner

 
Folk
Visa alla artiklar

Hon är en samlare, Ann-Sofi Wiik. Både av dockserviser och pelargoner. Varför hon gillar att samla vet hon inte – men tror att det har med pysslandet att göra.

Annons

–Men ska det här reportaget handla om mig så måste vi ta en tur runt i trädgården innan vi tittar på dockserviserna!

Ann-Sofi står på gången utanför villan i Västanfors och säger välkommen. Hon visar stolt upp kryddgården och landet med vitkål, majs, bönor, potatis, pelargoner och den nya porlande dammen med fiskar. Det är i pysslet hon lägger sin själ numer. Pysslet med pelargonerna i växthuset. Och med dockservisen.

I skåp, hyllor och fönsterbläck står uppemot 60 små serviser i olika grader av mini. En kopp som en tumnagel eller bara marginellt mindre än dagens espressokoppar. Några av dem är ”finare” än andra, tillverkade på 1800-talet och början av 1900-talet i Rörstrand eller Gustavsberg. Andra är av plast eller trä, några är från Ryssland och Kina.

Läs mer om Ann-Sofi Wiik som tillbringat 20 av sina år i Medåker. Artikeln om henne finns med i Bbl/AT den 4 juli.