Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andningen är mycket viktigare än man tror

Annons

Einstein sade, det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem som vi skapat med det gamla sättet att tänka.

Ett sätt är att arbeta och leva efter filosofin, helheten är större än summan av delarna där delarnas relation till varandra kan ge oanade effekter och resultat. Till exempel forskning inom medicin.

Samtidigt finner man inom ett annat forskningsområde något nytt mot inflammatoriska sjukdomar, något riktigt värdefullt som kan ge oss ett längre och friskare liv.

Nobelpristagarna i medicin 2018 James Allison och Tasuku Honjo använder immunterapi mot cancer med framgång.

Samtidigt finner man inom ett annat forskningsområde något nytt mot inflammatoriska sjukdomar, något riktigt värdefullt som kan ge oss ett längre och friskare liv.

Kroppens egen immunterapi den antiinflammatoriska vagusnerven.

Helheten i positiv självpåverkan, naturens sätt att påverka vår kropp, organ, processer med mera, samtidigt.

För att den ska vara effektiv ska den ha, som man säger, hög tonus. Den är kopplad till den parasympatiska delen av autonoma nervsystemet, lugn- och ro-delen.

För att höja tonus i vagusnerven behöver man göra det som gör en lugn, ger låg spänning och starkt blodflöde.

Ett sätt att påverka lugn- och ro-systemet är att stimulera utsöndring av signalsubstanser och hormoner som serotonin, oxytocin, endorfiner och dopamin. Här också gärna efter principen helheten är större än summan av delarna så det blir stor effekt genom det komplexa samspelet som händer mellan signalsubstanser och hormoner.

Man märker tonus höjningen genom ökad salivutsöndring i munnen och att käkarna och tungan pulserar.

Detta är livsviktigt och det finns buffertsystem som hjälper oss vid tillfälliga obalanser.

Otto Warburg fick Nobelpriset 1931 för sina framsteg inom cancerforskning. Han fann att cancerceller trivs i en cell-process där det fattas syre. En oren process.

För att få en ren cellprocess behöver det vara rätt mängd av glykos, fett och syre. Då blir ph-värdet mellan 7,35 och 7,45 i blodet.

Detta är livsviktigt och det finns buffertsystem som hjälper oss vid tillfälliga obalanser. Till exempel bikarbonat från njurarna för att höja ph-värdet.

Om vi stressandas för mycket bidrar det över tid till försurning och detta drar till sig inflammationer som förmodligen är främsta anledningen till sjukdomar och ett åldrande som går fortare.

En balanserad basisk föda med långsamma kolhydrater är värdefullt. Serotonin finns till cirka 90 procent i tarmarna. Banan, kyckling och ägg är exempel som ger serotonin, plus att vara ute.

Otto Warburg blev också klar över värdet av starkt flöde så att även venblodet innehåller syre.

Sammanfattningsvis. Vi får bland annat en renare cellprocess, en högre tonus i vagusnerven, ett större flöde och väsentligt mera energi om vi påverkar lugn-och ro-systemet och sänker spänningen. Det är det som gäller.

Här är en lugn diafragmaandning, där utandningen är längre än inadningen, grundbulten.

Om man dessutom är medvetet närvarande och utför långsamma rörelser och arbetar med stora muskelgrupper, kan det ge så mycket endorfiner, kroppens morfin, att man kan känna sig “hög “.

Denna åtgärd ger alltså väldigt mycket endorfiner och genom den operanta betingningen som sker blir det en process som ökar lugnet I oss mer och mer.

I Kina frågar man inom sjukvården först hur patienterna andas och talar också om att det inte är något “quick fix “ att ändra sitt andningbetende. De har ett par tusen års erfarenhet.

Jag vill stryka under att gå sakta i naturen med stavar, arbeta med armarna och överkroppen utan att kämpa. Att använda en kravlös långsam diafragmaandning är mycket värdefullt.

Rolf von Scheele

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons