Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandas driv ger friplats på drömskola

I höst väntar en helt annan skola för Amanda Jakobsson från Granhammar. Då flyttar hon till Norge där hon kommer avsluta gymnasiet på ett United World College. Hon fram emot studier tillsammans med gymnasister från hela världen.

Det är en peppad Amanda som Bbl/AT träffar på Vasagymnasiet.

– Det kändes jätteroligt när jag fick beskedet att jag kommit in. Det kändes liksom ”varför valde de just mig?”, säger Amanda som går andra året på ekonomiprogrammet.

United World Colleges heter de internationella internatskolor som är spridda över hela världen. De arbetar för internationell förståelse och fred. På skolorna läser och bor ungdomar från över 80 olika länder. Amanda är nu en av de tio ungdomar som antagits från Sverige. Plats på skolorna ges endast i form av stipendier. Det är tuff konkurrens för att komma in på skolorna.

– Det är många som vill gå på dem. Det är en bred och bra utbildning som även gör att man blir förberedd för att plugga på universitet utomlands. All undervisning är ju på engelska, säger Amanda som efter gymnasietiden vill fortsätta studera utomlands.

Det var via Facebook som Amanda fick kontakt med skolan genom att en vän till henne ”gillat” deras sida. Anmälningstiden gick ut två veckor senare.

– Det blev lite bråttom att få ihop alla ansökningar men det gick bra, säger Amanda.

Ett personligt brev och två intervjuer senare har hon nu fått en plats på skolan Red Cross Nordic United World College. Skolan ligger i Dale vid Flekkefjorden, cirka 15 mil norr om Bergen.

Amanda som just nu går i tvåan kommer om två år ta sin examen, en International Baccalaureate, som blir en internationell studentexamen.

– Det gör inget att jag får gå ett extra år. Det känns absolut värt det, säger hon med glimten i ögat.

Amanda är intresserad av samhällsfrågor, politik och mänskliga rättigheter. Det är också något som hon vill jobba med i framtiden.

– Det känns verkligen som att skolan kan hjälpa mig in på den linjen, säger hon.

Amanda vet inte varför hon blivit så intresserad av den här typen av frågor. Hon berättar att hon har familj i Thailand, hon är där mycket, ser fattigdomen. Kanske en ögonöppnare, menar hon.

– Jag har liksom tänkt att när jag ser problemen vill jag gärna lösa dem, säger Amanda.

Du verkar väldigt driven som person. Var har du fått det ifrån, tror du?

– Det är många som säger det. Att jag är driven. Jag vet inte, jag har höga ambitioner. Och så tänkte jag när jag fick se den här skolan att ”varför inte?”. Det låter kanske klyschigt men man lever ju bara en gång, säger hon.